Bakteriane som øydelegg mjølkekvaliteten

Anaerobe sporedannande bakteriar gjev feilgjæring i ost, mens de aerobe fører til at mjølka søtkoagulerar.

Sporedannande bakteriar er ein bakterie som fins naturleg i jord og vatn. Under ugunstige forhold har han evna til å gå over frå ein tilstand som levande bakterie til å vera i kvilefase som spore. Under gunstige forhold vil han på nytt gå over til å vera ein aktiv bakterie.

Les hele artikkelen fra Buskap 3/2024 HER

Siste nytt

To populære eliteokser

Bilde …

Denne gangen har vi valgt oss ut 12415 NR Ulheim og 12421 NR Sjursplassen-ET. Disse er blant «vinnerne» i Geno avlsplan da vi ser at begge oksene har høye prognoser og forventes mye brukt framover våren. De er begge distribuert regionalt, og vil bli lansert over hele landet fra mars

Godt grovfôr fortjener en velbalansert fôrrasjon

Bilde …

Gras og grovfôr kan inngå som en større del av fôrgrunnlaget enn i dag. Det er viktig for næringas legitimitet og åpner også opp for bruk av mer norskprodusert korn som kraftfôrråvare. Samtidig stilles det økte krav til fôrplanlegginga.

Satser på charolaisavl

Bilde …

Liv Solberg og Harald Holta valgte Charolais fordi den gir store slakt, er lettstelt og har bra gemytt og godt lynne.

Frå dyrlegens kvardag: Mjølkefeber

Bilde …

Bonden som ringde var nettopp kommen i fjøsen, og der fann han ei nykalva ku strekt ut på båsen. Kua hadde kalva dagen før, så me mistenkte mjølkefeber med ein gong.

For mange dyr har sin pris

Bilde …

Målet har vore nok dyr til å fylle kvota, og nok dyr å velge i. Men det har nok sin pris. Sjølv om den kostnaden ikkje alltid er så synleg.