Er vi nøyaktige nok i kvigeoppdrettet?
I dagens situasjon med økt behov for melk og underskudd på drektige kviger i markedet er det viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til kvigeoppdrettet.
I mange besetningar er det ein del å hente på gode rutinar for å skjønne når kua skal kalve og ta hånd om kalven. Legg ned litt jobb like før og under sjølve kalvinga. Det har du att for seinare i kalveperioden, særleg med tanke på sjukdom og død.
Fyrst, har du båsfjøs så reknar eg med at du veit kalving på bås ikkje skal skje lenger. Har du lausdrift så skal au kalving skje på kalvingsbinge. Ein ganske sikker veg for kalven til å dø tidleg, eller i beste fall berre bli sjuk, er å bli født i lausdrifta. Legg til rette for stressfri kalving for kyrne dine. Dette er særleg viktig for kvigene. Få ku/kvige på binge til kalvinga startar så dei får fred for «hjelpsamme venninner». Les hele artikkelen fra Buskap 6 i 2024 HER
I dagens situasjon med økt behov for melk og underskudd på drektige kviger i markedet er det viktigere enn noen gang å ha et bevisst forhold til kvigeoppdrettet.
Økonomisk blir det endå meir å hente på bruksdyrkryssing frå nyttår. Men kva slags rase og sædtype skal du bruke?
Antibiotikaresistente bakterier kan overføres fra dyr til mennesker og omvendt. For å beholde den gunstige situasjonen vi har i Norge, må vi holde forbruket av antibiotika på et lavest mulig nivå samtidig som vi forebygger at antibiotikaresistente bakterier får etablere seg i husdyrpopulasjonen.
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.
En amerikansk undersøkelse viste at inntak av helmelk var negativt assosiert med kroppsvekt, BMI (kroppsmasseindeks) og midjeomkrets, samt forekomst av fedme.