Hvordan kan genredigering brukes i avlsprogrammet for NRF?

Det finnes nesten ikke okser som er homozygot kolla, homozygot for A2-varianten av beta-kasein og homozygot for B-varianten av kappa-kasein. Med genredigering er det mulig å lage okser som har alle egenskapene.

Det siste tiåret har det vært en rivende utvikling i genredigeringmetoder, med CRISPR som den viktigste og mest kjente. De nye metodene gjør det mulig å lage presise endringer i arvestoffet uten bruk av DNA fra fremmede arter og har potensial til å revolusjonere avlsarbeidet i planter og husdyr. Per i dag faller all genredigering innunder det strenge GMO-regelverket i EU, men det går nå politiske prosesser både i Norge og EU med forslag til endringer i lovverk og reguleringer.

Les hele artikkelen fra Buskap 7/2023 HER

Siste nytt

Enda bedre resultat for alle sædtype

Bilde …

Gjennomsnittlig ikke-omløpsresultat er nå bedre enn oppgitt i artikkelen «Insemineringstidspunkt og sædtyper» i Buskap nr. 6.

Kan vinne kampen mot digital dermatitt

Bilde …

Digital dermatitt ble første gang påvist i fjøset i Bæverfjord for to år siden. Med systematisk oppfølging har det lyktes å redusere antall tilfeller av den fryktede klauvsjukdommen til et veldig lavt nivå siste året.

Slipp dem til

Bilde …

Alle næringer konkurrerer om å være attraktive i arbeidsmarkedet. For storfenæringa det ikke minst viktig fordi snittalderen på kubøndene er høy. I tillegg er kjønnsfordelingen fortsatt svært skjev.

Ny sædtype: Mixed Angus

Bilde …

Tyr, Geno og SpermVital lanserte i oktober Mixed Angus SV. Produktet er en semindose hvor det er blandet sæd fra tre ulike seminokser av Aberdeen Angus.

Genopodden: Et Geno-blikk på 2024 og året som kommer

Bilde …

Vi har kommet til årets siste episode av Genopodden. Rasmus og Oda har invitert inn administrerende direktør, Kristin Malonæs, og styreleder, Vegard Smenes, som tar oss med på et tilbakeblikk på året som har gått.