75 prosent av danske fjøs har hatt blåtungesmitte
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.
Det er slakt av to unge okser med 50 innslag av Belgisk blå som nå er oppdaget.
Animalia opplyser at raseregistreringen går tilbake til 2011 og det har siden da aldri blitt registrert slakt med innslag fra denne rasen. Mødrene til oksene var nesten rene Holstein, men med litt NRF. Animalia ser ikke bort fra at det er mørketall når det gjelder innslag av genetikk fra Belgisk blå.
Husdyrnæringen i Norge ønsker ikke bruk av raser med såkalt dobbeltmuskulatur (distruptive gener). Det pågår et toårig pilotprosjekt for å kartlegge omfanget av disruptive gener hos storfe i dagens populasjon. Pilotprosjektet skal også etablere systemer som er tilpasset slakteriene for å avdekke uønsket genetikk.
I Buskap nr. 3 i 2021 skrev Helle Røer fra Animalia en artikkel om dette prosjektet som du kan lese HER
I Buskap nr. 3 (kommer ut i slutten av måneden) kommer en ny artikkel med foreløpige resultater. Vi kan røpe at det i et selektert materiale med dyr ble påvist disruptive gener i 48 av 395 dyr. Ulike former for disruptive gener ble på rasene Simmentaler, Aberdeen Angus, Limousin, Charolais, Blonde d’ Aquitaine og krysninger.
Tankmelkprøver fra alle danske melkebruk i desember viser at 75 prosent har hatt blåtungesmitte på fjøset.
En amerikansk undersøkelse viste at inntak av helmelk var negativt assosiert med kroppsvekt, BMI (kroppsmasseindeks) og midjeomkrets, samt forekomst av fedme.
Som omtalt i sist Buskap har eksteriørvurderinga som Tine Rådgjeving utfører for Geno endra seg ved at me har teke inn tre nye eigenskapar og fjerna ein. Den som har gått ut er vridde klauver, der informasjon frå klauvskjæring erstattar opplysning ved eksteriørvurdering. Dei tre nye er speneretning framme og bak, og lynne.
Den fryktede storfesjukdommen har blitt påvist i Tyskland for første gang på 30 år.
Uroen for at enda en kalv skal bli syk, at celletallet øker eller at ei ny ku begynner å halte, er gjenkjennelig for de fleste. Forebygging er interessant, gir bedre økonomi, men også mindre uro. Dette betyr mye for Ole Håkon Opsata som helst vil være litt i forkant.