Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.
Det er slakt av to unge okser med 50 innslag av Belgisk blå som nå er oppdaget.
Animalia opplyser at raseregistreringen går tilbake til 2011 og det har siden da aldri blitt registrert slakt med innslag fra denne rasen. Mødrene til oksene var nesten rene Holstein, men med litt NRF. Animalia ser ikke bort fra at det er mørketall når det gjelder innslag av genetikk fra Belgisk blå.
Husdyrnæringen i Norge ønsker ikke bruk av raser med såkalt dobbeltmuskulatur (distruptive gener). Det pågår et toårig pilotprosjekt for å kartlegge omfanget av disruptive gener hos storfe i dagens populasjon. Pilotprosjektet skal også etablere systemer som er tilpasset slakteriene for å avdekke uønsket genetikk.
I Buskap nr. 3 i 2021 skrev Helle Røer fra Animalia en artikkel om dette prosjektet som du kan lese HER
I Buskap nr. 3 (kommer ut i slutten av måneden) kommer en ny artikkel med foreløpige resultater. Vi kan røpe at det i et selektert materiale med dyr ble påvist disruptive gener i 48 av 395 dyr. Ulike former for disruptive gener ble på rasene Simmentaler, Aberdeen Angus, Limousin, Charolais, Blonde d’ Aquitaine og krysninger.
Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.
I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!
– Vi blir ikke rike, men vi har det godt!