Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
Interessen rundt kalv og kalvehold har økt mye de siste årene. Temaer som sosial oppstalling, ku og kalv sammen, råmelkskvalitet og avvenning diskuteres flittig. Et spørsmål dukker ofte opp: “Er det greit å sondefôre?”.
Kalven har et naturlig behov for å suge. Dersom ku og kalv holdes sammen, vil kalven vanligvis die mora kort tid etter kalving. Dersom ku og kalv skilles umiddelbart etter fødsel, er det viktig at kalven så fort som mulig tilbys så mye råmelk av god kvalitet som den ønsker. I enkelte tilfeller, som for eksempel hvis kalven er svært medtatt etter fødsel eller ved sykdom, klarer den ikke selv å drikke. Det kan da være nødvendig å sondefôre for å sikre at den får i seg næring. Dette gjøres ved å føre en tilmålt gummislange ned svelget og spiserøret på kalven og deretter helle melk gjennom slangen.
Les hele artikkelen fra Buskap 5/2021 her
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!
– Vi blir ikke rike, men vi har det godt!
Fôrmais kan gi store avlinger, lavere produksjonskostnader og et godt, smakelig og næringsrikt fôr som kan øke grovfôropptaket.Ingress
Med de nye gule øremerkene og innsending med tankbil er det mulig å få GS analyseresultat allerede da kvigekalven bare er to uker gammel.