Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
Det forskes verden rundt på tiltak som kan redusere miljøbelastning fra storfeproduksjon. Av de mer kuriøse prosjekt er et i New Zealand der en prøver å lære dyra å gjøre fra seg på egne steder i fjøset.
Tanken bak er at hvis gjødsel og urin havner på dertil egnede steder i fjøset kan nitrogenutslippene reduseres. Det som begynte som en morsom ide på en konferanse har nå blitt et forskningsprosjekt. Forskningen skjer ved AgRearch forage department i New Zealand og i starten er det åtte kalver som får "pottetrening". Kalvene blir belønnet med fôr hvis de urinerer eller avsetter gjødsel i arealet foran en fôrautomat. Prosjektet har pågått i seks uker og det har foreløpig ikke kommet noen resultatet.
Les mer på Feedstuffs (engelsk tekst)
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!
– Vi blir ikke rike, men vi har det godt!
Fôrmais kan gi store avlinger, lavere produksjonskostnader og et godt, smakelig og næringsrikt fôr som kan øke grovfôropptaket.Ingress
Med de nye gule øremerkene og innsending med tankbil er det mulig å få GS analyseresultat allerede da kvigekalven bare er to uker gammel.