Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?
Forbrukerne styrer mer og mer, men er uforutsigbare.
Jennifer Shike skriver i en artikkel på dairyherd.com at forbrukerne har to hoder. Den ene dagen skal det være matvarer som er lokale, økologiske og produsert med høy dyrevelferd. Neste uke går den samme forbrukeren i den samme butikken og velger varer som er billige. Utfordringen er at forbrukerne t Shive kaller "two-headed" forbruker ikke opptrer på samme måten hele tiden og det gir overraskelser for både næringsmiddelindustrien, butikkene og bonden. Ett eksempel er at "big" plutselig er "bad". - Før var det å være stor noe positivt. Du fikke kredibilitet ved å være assosiert med en stor merkevare, men slik er det ikek lenger, sier Aidan Connolly som er president AgriTech Capital.
En stor global spørreundersøkelse (Cargill`s survey) konkluderer med at forbrukerne først og fremst ønsker at bøndene skal være bærekraftige. Mens det tidligere var ord som trygg, sunn og lokal som kom opp på toppen av listen i slike spørreundersøkelser er det nå bærekraft som er på topp. Dagens forbrukere stiller tøffere spørsmål og vil vite hvordan maten er produsert.
I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?
Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!
– Vi blir ikke rike, men vi har det godt!
Fôrmais kan gi store avlinger, lavere produksjonskostnader og et godt, smakelig og næringsrikt fôr som kan øke grovfôropptaket.Ingress