Forskjellig

Tine

Redigert av
Unni P. Christensen

Ny kvigeveileder fra TINE

Kvigeveilederen finner du her

Kvigeoppdrett er en langsiktig investering, og dyra må stelles deretter, – med kunnskap og omtanke.

God helse og fruktbarhet på dyra er selve «motoren» for god økonomi og kontinuitet i enhver besetning. Derfor er det viktig å lykkes godt med de kvigene en har valgt ut til å bli fremtidens melkekyr på gården.

Oppdatert veileder for godt kvigeoppdrett

TINES digitale veileder “Godt kvigeoppdrett” fra 2025, er nå oppdatert med vesentlige endringer fra tidligere versjoner.

Gjennom tre eksempler belyses hvordan kalvens størrelse og kvigenes tilvekst på beite har stor innvirkning på insemineringstidspunkt, størrelse og alder ved kalving.

TINE har samlet mye av sin kunnskap om kviger i denne veilederen. Sentrale poeng er framhevet i teksten, men for å forstå argumentasjonen bak bør teksten leses i sin helhet.

Mange av rådene som gis er ikke rasespesifikke, men anbefalinger i forhold til tilvekst, vekt og brystmål er tilpasset NRF-rasen.

Kapitler og temainndeling:

Begrepsforklaring
Målsettingen med kvigeoppdrettet
Utvikling og vekst – fra kalv til ku
Kviger på beite
Fôrplaner
Sosialisering – før kalving
Evaluering- tilvekstkontroll
Oppsummering
Kildeliste

Veilederen kan leses på pc, nettbrett og mobil med enkel navigering mellom kapitler.

Løpende rådgiving ga betydelige resultater

– Vi har alltid hatt fokus på å forbedre driften og utnytte ressursene våre best mulig, sier melkeprodusent John Olav Neraunet. Med god hjelp fra TINE Rådgiving har de blant annet klart å øke fruktbarheten, redusere kalvetapet og redusere kraftfôrforbruket.

Neraunet Gård, som ligger i Stadsbygd, Indre Fosen kommune, har en lang historie som strekker seg tilbake til 1806. Gården ble overtatt av dagens eiere i 2018, og siden da har de gjort betydelige forbedringer i driften. Med en melkekvote på 280 000 liter, hvorav 60 000 liter er leid, driver gården ca. 820 dekar, inkludert 200 dekar beiteområde og 200 dekar korn.

Fjøset på Neraunet gård har blitt ombygd gjennom flere generasjoner, med den siste store ombyggingen på 1980-tallet var tårnsiloer og grisehus med kombinasjonsdrift. I perioden 2019–2021 ble grisehuset utvidet og omgjort til melkeavdeling med løsdrift og melkerobot. Den gamle båsavdelingen er nå sinku- og ungdyravdeling med binger.

Kornet brukes aktivt i vekstskifte, og halmen fra kornproduksjonen brukes som fôr til sinku og drektige kviger. Oksekalver selges etter 12 ukers melkefôringsperiode, og det brukes aktivt kjønnsseparert sæd.

- Hver dag var et slit, og resultatene ble ikke slik som vi ønsket. TINE-Rådgiver Esten Bruheim, da en fersk og blidspent fôringsrådgiver, tok kontakt og hjalp gården med å sette konkrete mål, som å redusere kraftfôrandelen per liter melk og forbedre fruktbarhet og kalvehelse. Jeg er glad den dag i dag for at jeg tok av arbeidshanskene den dagen Esten ringte, valgte fôring som fagfokus og fikk han som kontaktrådgiver på bruket. Rådgivingen fra TINE har vært uvurderlig. I starten var det kun det årlige gårdsbesøket, men etter hvert som vi møtte utfordringer med fruktbarhet og kalvetap, bestemte vi oss for å benytte oss mer av rådgivertjenesten. Esten har vært en fantastisk ressurs for oss på mange plan. Han anbefalte kurset «Friskere kyr gir glad bonde» og TINE Grovfôrprogram, som har bidratt til godt samhold og deling av erfaringer blant produsentene i bygda, sier melkeprodusent John Olav Neraunet.

Kurset «Friskere Kyr gir glad bonde», som gikk over tre år har resultert i betydelige forbedringer på gården, det samme har grovfôrprogrammet. Dyrevelferdsindikatoren på Neraunet gård økte fra 96,5 til 131,5 poeng, og fruktbarhetsstatusen gikk fra 14 til 95. Overgangen fra to til tre slåtter førte til en nedgang i kraftfôrandelen fra 33 til 26 kg pr. 100 kg EKM. Avlsarbeidet har resultert i bedre plassutnyttelse i fjøset, og alle kalver som selges får kvalitetstillegg og er lette å omsette. Utskiftingsprosenten i melkeavdelingen er nå under 25 prosent.

– Nå har vi et helt team i ryggen av rådgivere med avlsrådgiver Ragnhild Blokkum, økonomirådgiver Gunnar Nossum, pluss Esten, da blir hverdagen lettere. Vi frigjør kapasitet til å fokusere på arbeidet i fjøset, og rådgivingen gir oss overskudd og tilfredsstillende resultater etter godt planlagt arbeid. Nå har vi det morsomt på gården, og anbefaler alle mine medeiere i TINE å bruke løpende rådgiving i sin produksjon, avslutter Neraunet.

– Neraunet Gård er et strålende eksempel på hvordan aktiv bruk av TINE-rådgiving kan føre til suksess og forbedret drift, sier salgssjef Jørgen Langaunet. Det er viktig at slike gode historier blir løftet fram, da enkelte mener rådgiving kun er en kostnad og ikke en langsiktig investering. Igjen – det skal lønne seg å bruke TINE Rådgiving, avslutter Langaunet.