Q-bonden
Beste resultat på bakterier og celletall
Vi viderefører tradisjonen fra tidligere år ved å dele ut priser for laveste bakterie- og celletall i våre tre lokale produsentlag som leverer melk til Q-meieriene Gausdal. Bak disse prestasjonene ligger det utallige timer med hardt arbeid, og ikke minst vitner det om stor lidenskap for faget og omsorg for dyrene. Det legger grunnlaget for at vi kan levere kvalitetsprodukter til den norske forbrukeren. Vi finner både nye og gamle navn på lista i år.
Produsentlag nord |
Produsentlag sør |
Produsentlag Valdres |
|
---|---|---|---|
Laveste celletall |
Per Arne Brækken (88') |
Amund Tofte (72') |
Eirik Øye (74') |
Laveste bakterietall |
Andgardsvollen ANS (6') |
Stian Bakken (8') |
Ragnhild Strand og Bård Finneberg (5') |
Melkekvalitet 2024
.jpg)
Per Muriteigen overrekker diplom for beste bakterietall til Stian Bakken:
Foto: Heidi Stenseng
I 2024 ble det levert 102 millioner liter kumelk til Q-meieriene, derav 17 millioner til Gausdal og 85.3 millioner til Jæren. Det er en oppgang på 8 % volum i 2024 mot 2023, og har antageligvis en sammenheng med frislipp av melkekvoter i andre halvår. Samtidig ble det nok en bedre kvalitet på grovfôret i 2024 mot 2023. Gausdal nådde en milepæl ved å hente inn over 17 millioner melk fra egne produsenter for første gang noensinne. Tørrstoffet varierer noe mellom meieriene, og man kan se at Jæren kom best ut på fett med hele 4.55 % mot 4.36 % i Gausdal. Samlet sett havnet fettprosenten på 4.46 % mot 4.41 % i 2023, og det viser en økning på 1.1 %. Gjennomsnittlig protein i melka ble i år 3,51 % mot 3,54 % i 2023, som er en prosentvis nedgang på 0.8 % i Q-meieriene.
Gausdal |
Jæren |
Q-meieriene 2024 |
|
---|---|---|---|
Volum |
17 033 402 |
85 306 140 |
102 339 542 |
Elitemelk |
94,0 % |
96,9 % |
95,4 % |
Fett |
4,36 % |
4,55 % |
4,46% |
Protein |
3,54 % |
3,48 % |
3,51 % |