Organisasjon

SpermVital på bøffel

For aller første gang har det blitt produsert SV-sæd på bøffel.

Tekst og foto: Fride Berg Standerholen

FoU-koordinator i SpermVital

fride.berg.standerholen@spermvital.com

Bøffeloksene trengte lang oppvarming før de var villige til å ri.

Forsker Eline Rustad Gaustad i SpermVital under produksjonen av de første dosene bøffelsæd med SV-teknologi.

Første uka i desember produserte SpermVital for første gang SV-doser på bøffel. Dette ble gjort i samarbeid med det Italienske selskapet GB Genetics, et selskap eid av Giovanni Binotti. For oss som aldri har sett bøffel før, var dette en interessant opplevelse. Dyrene fremsto som veldig rolige og måtte varmes opp lenge før de var villige til å ri. Spermiene lignet mye på vanlig oksesæd, men individvariasjonen i sædkvalitet var stor. Kjønnssortering av spermiene brukes også på bøffelsæd, og her så man også store variasjoner på hvilke individer som lot seg sortere og ikke. Noen av de mest kjente og ettertraktede bøflene gikk i uttak den uka SpermVital hadde testproduksjon, og det var kult å se disse i aksjon. Neste trinn blir nå å teste dosene i felt og sammenligne resultatet mot konvensjonell sæd og mulig optimalisere produktet for bøffel. Det blir spennende å se resultatet fra dette arbeidet. Dersom vi lykkes kan bøffel bli et viktig marked for SpermVital i fremtiden.

Bøffel globalt

  • Populasjon: Det finnes over 208 millioner bøfler på verdensbasis, med størsteparten konsentrert i Asia, spesielt i India og Pakistan, som står for over 95 prosent av verdens bøffelpopulasjon.

  • Melkeproduksjon: Bøffelmelk utgjør rundt 12 prosent av global melkeproduksjon, og India er verdensledende med mer enn 60 prosent av totalproduksjonen.

  • Kjøttproduksjon: Bøffelkjøtt bidrar vesentlig til kjøttindustrien i Asia og Sør-Amerika, men det er en mindre del av verdens totale kjøttproduksjon sammenlignet med storfe.

  • Bruk: I tillegg til melk og kjøtt, brukes bøfler i landbruket som trekkdyr og for produksjon av organisk gjødsel i mange utviklingsland.

Bøffel i italia

  • Melkeproduksjon: Italia er kjent for bøffelmelk brukt i produksjonen av Mozzarella di Bufala Campana, en sertifisert spesialitet. Det produseres over 44 000 tonn bøffelmelk årlig.

  • Regional konsentrasjon: Bøffelholdet i Italia er hovedsakelig konsentrert i Sør-Italia, spesielt i regionene Campania, Lazio og Puglia.

  • Populasjon: Italia har en bøffelpopulasjon på rundt 400 000, som hovedsakelig er avlet for melk snarere enn kjøtt.

Kilder til faktaboksene: FAO-statistikk (2023), Our World in Data, og rapporter om italiensk landbruk.