INTERVJUER/REPORTASJER

Satser på Charolaisavl

Liv Solberg og Harald Holta valgte Charolais fordi den gir store slakt, er lettstelt og har bra gemytt og godt lynne.

Tekst og foto:
Nils Ove Bredvold

Frilansjournalist

n-ovebr@online.no

Solberg gård i Nordre Follo kommune i Akershus fylke

  • Liv Solberg og Harald Holta

  • Eier også nabogården Øvre Rustad

  • Høster gras på om lag 200 dekar dyrket. Har i underkant 600 dekar skog/beite

  • Aktiv avlsbesetning for rasen Charolais – Solberg Charolais

  • 40 mordyr pluss 2 avlsokser, 46 kviger/kalver.

  • Begynte med storfe i 2016 og bygde tallefjøs i 2017.

Aktuelle som drivere av aktiv avlsbesetning med Charolais

Solberg gård ligger i Kråkstad, sør i Akershus fylke nær grensa til Østfold.

Foto: Privat.

– Vår besetning har vært godkjent som aktiv avlsbesetning siden 2021, sier Liv Solberg og Harald Holta. Per mai 2024 er det 28 godkjente aktive avlsbesetninger som bygger på rasen Charolais i Norge.

Krav til aktiv avlsbesetning

Liv Solberg og Harald Holta driver en av 28 godkjente aktive avlsbesetninger som bygger på rasen Charolais.

Begrepet «Aktiv Avlsbesetning» er et kvalitetsstempel som kan brukes om besetninger som tilfredsstiller Tyrs krav til dokumentasjon, helsestatus, seminbruk og oppslutning om avlsarbeidet. Gjennom dette bidrar avlsbesetningene til et bedre avlsarbeid, se egen omtale.

Bruker oksekatalogen

- Vi bruker oksekatalogen for kjøttfe til å plukke ut hvilke seminokser vi skal bruke. Vi tar hensyn til prioriterte okser i fenotypetesten til Tyr. Når vi avslutter insemineringen, lar vi avlsoksene ta over jobben og «rydde» opp, forteller Harald.

I testomgangen 2022/2023 hadde gården med en okse fra eget oppdrett. Storm P av Solberg gjorde det bra i testen og ble valgt ut som seminokse.

- Vi valgte charolaisrasen fordi den gir store slakt, er lettstelt og har bra gemytt og godt lynne. Vi har også eksperimentert med andre raser som den irske rasen Dexter og den japanske Wagyu, forklarer Harald.

Dexter er den minste av de europeiske storferasene. Ifølge Tyr er det stambokført rundt 1 500 mordyr av rasen i Norge. Wagyu regnes av mange som rasen som leverer den beste biffen.

Har 40 mordyr hvorav 20 er stambokførte

Gården har 40 mordyr hvorav 18–20 er stambokførte Charolais. I bakgrunnen ser vi tallefjøset som ble bygget i 2017.

Foto: Privat.

Hovedformålet med drifta er oppdrett av charolaisdyr for livdyrsalg og slakt. Har 40 mordyr hvorav 18–20 er stambokførte Charolais. Blant de andre dyrene finner vi krysninger med innslag av Angus, Simmental, Blonde Aquitaine og nevnte Dexter og Wagyu. Brukerparet bruker Angus på første kalving fordi det gir mindre avkom og dermed lettere fødsler.

- Vi bruker kjønnsseparert sæd for å få oksekalv fordi avkommet ikke skal brukes i videre avl. Disse oksene leveres på Norturas Angusavtale. Per dato har vi 24 oksekalver av ren rase og krysninger. SenseHub er til god hjelp både ved brunst og ved hendelser på beite, men det er viktig å følge med, understreker Harald.

Fôring

Når dyrene tas inn fra beite skilles de i binger med kvigekalver, oksekalver og kuer. Kvige- og oksekalvene får grovfôr og litt kraftfôr, en til to kilo. Mengden kraftfôr økes etter hvert opp mot tre kilo for kvigene og fem kilo for oksene. Kraftfôrmengden reguleres i forhold til fôrkvaliteten på resten av fôret. Kuene får, når de kommer inn fra beite grønnfôr (havre- og erteblanding) fram til den ammoniakkbehandlede halmen er klar for bruk, rundt 1. november. De får en drøy kilo kraftfôr. Enkelte år har Liv og Harald tilgang på frøhøy som gis til mordyrene.

Kalving starter i midten av januar. Kraftfôr til mordyrene økes opp til to til tre kilo etter kalving avhengig av type fôr de får. Alle dyra har fri tilgang på mineraler og vitaminer mer eller mindre hele året. Forbruket av mineraler/vitaminer synes å øke når mordyrene går på ammoniakkbehandlet halm.

Havre og erter ved omlegging

På gården dyrkes gras som legges i rundballer. En blanding av havre og erter dyrkes når enga legges om hvert fjerde – femte år.

Liv Solberg og Harald Holta har eksperimentert med innkryssing av andre raser som den japanske Wagyu som her ses til venstre.

I hovedsak dyrkes gras med mest timotei (surfôr normal). Dette lagres i rundballer. Enga er på 200 dekar og slås to til tre ganger avhengig av vær og sesong. Havre- og erteblanding brukes når enga legges om – hvert fjerde til femte år.

Halm hentes hos naboer. Halmen brukes til strø og fôr. Ammoniakkbehandler rundt 70 tonn og hver ball veier ca. 300 kg.

- Vi gjødsler med talle og handelsgjødsel og bruker rikelig med talle på arealer som pløyes. Overskytende talle byttes mot halm med nabo, sier Liv.

Beite

- Dyra går på beite vanligvis fra begynnelsen av juni. Vi starter med beite rundt fjøset noen dager for at dyra skal venne seg til strømgjerde. Dyra tas inn fra beite rundt 1. oktober, forteller Liv.

Harald jobber full tid på gården, mens Liv jobber full tid utenom. De får litt hjelp til pressing av gras og halm og transport av rundballene til gården. Mye av sommeren går til forefallende arbeid som sanking av fôr og utkjøring av talle og vasking av fjøs, forteller de to som legger til at lønnsomheten ved produksjon av rødt kjøtt har gått ned de siste årene.

Når jeg spør om hva som er favorittmat til middag så er svaret; indre- eller ytrefilet av storfe eller skrei.

Hvordan bli aktiv avlsbesetning

  • For å bli godkjent som Aktiv Avlsbesetning må produsenten oppfylle minstekrav, der alle må være oppfylt innen kalenderåret for å få tittelen. Tittelen for ett år er altså basert på registreringer gjort året før.

  • Minst 80 prosent av fødte kalver i foregående år skal veies ved fødsel, 200 og 365 dagers alder så lenge de inngår i besetningen de er født i. Dyret telles med dersom det har kommet innenfor aldersintervallet for den aktuelle vekta og det inngår i besetningen.

  • Minimum 30 prosent av besetningens stambokførte hunndyr skal være inseminert eller bedekt med norsk seminokse i foregående år. For raser uten norskprodusert semin skal minimum 30 prosent av besetningens stambokførte hunndyr være inseminert med importokse.

  • Minimum 20 prosent av besetningens stambokførte hunndyr skal være inseminert eller bedekt med norsk ungokse.

  • Inseminering/bedekning skal skje med minst to forskjellige ungokser det aktuelle året. Ungoksestatus gjelder i to år.

  • Bruken skal være i besetningen som søker. Det betyr at man kan ikke oppfylle vilkårene med å kjøpe inseminerte, drektige kyr.

  • Besetningen forplikter seg å stille minst én godkjent testkandidat til disposisjon for raselaget førstkommende testomgang dersom det drives et nasjonalt avlsarbeid for rasen.

  • Besetningen skal ha hatt minst ti stambokførte mordyr registrert i Storfekjøttkontrollen i foregående år. Mordyrene må ha kalvet minst en gang).

  • Besetningen skal ikke ha tatt inn utenlandske levendeimporterte dyr siste tre årene.

  • Fødte dyr som er resultat av import av utenlandsk semin- eller embryoimport siste tre år skal som hovedregel ha oppfylt KOORIMPs tilleggskrav på importtidspunktet.

Les mer på Tyrs nettsider: https://www.tyr.no/medlem/krav-og-goder-for-aktiv-avlsbesetning/