Avl

Med kurs mot eliten

Opp med farta!

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye, og 12391 Laupen har akkurat det som skal til! Nå er han i toppen i eliteokselista og bidrar til at du får tilgang til kolla genetikk med styrke på melk, jur, bein, jurhelse og holdbarhet. Oksen bidrar til avlsframgang her og nå, men Geno vil opp med farta, og tanken er allerede på neste generasjon.

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

I denne skåla ligger OPU/IVP-embryo etter Laupen og fire kviger med høy avlsverdi.

Foto: Ulrike Rudolph

Embryokviga fra Randi Iren Liverud er sterk på melk, jur og bein.

Foto: Julie Nedrebø Johannessen

Rask avlsframgang har stor betydning for alle som bruker NRF-genetikk, og et nøkkelverktøy for å oppnå det, er embryoproduksjon. Eliteoksene kombineres med de beste kvigene landet har å tilby, og da øker sannsynligheten for å rekruttere nye, gode avlsdyr med betydelig tidsgevinst.

Embryo produseres på to ulike måter. På unge kviger kan egg høstes fra eggstokkene, og befruktningen foregår på laben. Dette tilsvarer prøverørsbefruktning. Teknikken kalles OPU, ovum pick up og IVP, in vitro embryo produksjon. Veterinærer med spesialkompetanse, dyktige laboratorieingeniører og uvurderlige røktere samarbeider for mest mulig skånsom behandling av dyra og for stor nøyaktighet i produksjonen. I skåla på bildet ligger spennende framtidige kalver etter 12391 Laupen-PP og 4 superkviger.

Når kvigene er omkring 10 måneder gamle, brukes en annen teknikk, MOET, multiple ovulation embryo transfer. Kviga behandles slik at mange egg modnes samtidig, og den insemineres på vanlig måte. Embryoene skylles ut før de har rukket å feste seg i livmoren. Kviga du ser her, kommer fra gården til Randi Iren Liverud i Indre Østfold. Den har 43 i avlsverdi og ligger langt over snittet på melk, jur, bein og jurhelse og har genetikk som vil bidra til lette kalvinger. Avlsforskerne har bestemt at den er en supermatch for 12391 Laupen- PP, og mannskapet på embryolaben er klare! Kviga skylles, væsken siles, og en skarpsynt gjeng sitter og leter etter embryo i mikroskopet. Hvert eneste lille embryo plukkes opp med en pipette, vaskes reint og kvalitetsvurderes. Embryo i riktig utviklingsstadium selekteres ut, fryses ned og sendes raskt ut til embryoveterinærene som legger dem inn i avtalebesetninger, og nå er det flere Laupen-kalver på vei etter blant annet kviga fra Indre Østfold!

Sæd av 12391 Laupen-PP er nå distribuert over hele landet, og det er en rekke andre kyr og kviger som også bærer på Laupen-avkom. I neste nummer blir vi med ut med sædruta!

Etter embryoskylling letes det etter embryo i mikroskop. Embryo med riktig utviklingsstadium og av god kvalitet, plukkes ut, skylles, fryses. I løpet av få dager er embryoet lagt inn i ei egna ku for raskest mulig avlsframgang.

Foto: Vilde Granne Kvale