Avl

Hva vil du ha på dunken?

Hvis Geno skal klare å oppfylle behovet til kundene, trenger vi tilbakemeldinger. Mange tar opp at avlsplanen og innhold i beholder ikke samsvarer, at flere beholdere i samme område gjør at det er vanskelig å ha oversikt og at de opplever for dårlig tilgjengelighet på REDX og SpermVital av de beste oksene.

Jorid Lybæk

Veterinær i Geno

Målet for Geno er en målrettet og treffsikker levering av doser vil føre til smartere utnyttelse av kapasiteten til oksene som jobber på Store Ree.

Foto: Turi Nordengen

Geno jobber kontinuerlig for å forbedre leveransene av sæddoser. Nå pågår et prosjekt som heter «Framtidig distribusjon » der målet er å finne en ny modell for distribusjon av produktene våre.

Det vi ønsker å oppnå med dette arbeidet, er å sikre kundene de riktige leveransene. En målrettet og treffsikker levering av doser vil føre til smartere utnyttelse av kapasiteten til oksene som jobber på Store Ree. Vi har også stor tro på at en ny modell for distribusjon også vil bidra til å redusere svinnet av sæddoser.

To piloter

Vi prøver nå løsninger som kan fungere flere steder i landet vårt, såkalte piloter. Geno hadde i høst fysiske møter og tett dialog med produsenter, veterinærer og avlsrådgivere i fire områder i landet som vi ønsker å starte med. Vi ønsker å rette en stor takk til alle disse som vil være med på dette arbeidet og har kommet med innspill til Geno!

Arbeidet har ført oss fram til to ulike typer piloter; Pilot 1 og Pilot 2, begge med oppstart da de nye eliteoksene ble sendt ut i desember.

Pilot 1 gjennomføres i to områder, nærmere bestemt i kommunene Heim/Hitra/Orkland og Arendal/Grimstad/Froland.

Beskjeden fra produsentene er tydelig: Plasser ut doser som vi vil ha og som vi vil bruke. Ikke plasser ut alt det som ikke benyttes.

Slik er pilot 1 lagt opp

Feltbeholder (som brukes av veterinær/semintekniker) benyttes fortsatt. Om sædutlevering se blå boks.

Slik er pilot 2 lagt opp

Pilot 2 gjennomføres også i to områder, og det er i kommunene Senja/Sørreisa og Porsanger/Karasjok. Her er det relativt få produsenter i forhold til antall feltbeholdere.

Feltbeholdere som i dag benyttes av veterinærene leveres inn til Geno. 20-liters nitrogenbeholdere plasseres ut hos hver enkelt produsent som benytter semin i områdene. Veterinærene fortsetter å inseminere akkurat som tidligere. Geno er eier av beholder, nitrogen og sæddoser i pilotperioden. Produsenter som allerede har egen beholder, fortsetter selvfølgelig å bruke denne som tidligere. Om sædutlevering se blå boks.

Bestilling av doser hver 10.uke utgjør ca. 5 forsendelser pr år, der nitrogen og sæddoser sendes rett til produsenten. Produsent kan velge å ha færre leveringer pr år. Sendinger vil foregå til Porsanger og Karasjok, mens Senja og Sørreisa får leveransene med sædbilen som kjører vanlig rute.

Må våge å prøve noe nytt

I begge pilotene vil Geno og avlsrådgiver ha en tett oppfølging av produsentene og bistå med å beregne og bestille sæddoser ved behov.

Geno må våge å prøve ut noe nytt for å komme videre. Hvis vi ikke prøver, så vet vi heller ikke hvordan distribusjonen vil fungere i praksis. Samtidig må det være rom for å feile og evaluere, justere og rette opp det vi eventuelt ser ikke fungerer optimalt. Vi har tro på at vi sammen klarer å arbeide fram en ny modell for distribusjon som gjør det enkelt å få de varene som er ønsket. Vi er heldige som har produsenter, veterinærer og avlsrådgivere med på laget i dette spennende arbeidet.

Sædutlevering

Sæddoser fordeles ut i feltbeholderne basert på historisk forbruk fra hver enkelt beholder. Sæden leveres ut på grunnlag av forventet forbruk kommende 10-ukers periode. Bestillingsliste lages ut fra Geno avlsplan. Produsent kan justere planlagt forbruk akkurat slik man selv ønsker, og for eksempel legge til antall doser med SpermVital, kjønnsseparert sæd, kjøttfe eller andre melkeraser. Ammekuprodusenter, eller andre som ikke bruker Geno avlsplan,er også ivaretatt gjennom å formidle sine behov for doser til Geno.

Sæddosene leveres på sædruta på samme måte som i dag, men ca. hver 10. uke, i stedet for hver 5. uke. Dersom det oppstår behov for påfyll/justering i løpet av en 10-ukers periode, kan dette selvsagt ordnes på sædruta. Sædruta vil fortsatt gå ca. hver 5. uke som før.