INTERVJUER/REPORTASJER

En kjempeerfaring å gå helt i bånn

Livet til Ole Håkon Upsata var travelt og bra. Store motorer, olje og traktor, kjæreste og skiferier i innland og utland var betydelige og gode livsingredienser like før gårdsovertakelsen. Så skjedde det brått noe som snudde hele livet på hodet, og Ole Håkon gikk «helt i bånn».

Anne Hege Hunskarr Tajet

Veterinær og kursansvarlig i Geno

Tegninger:
Sunniva Anette Hunskaar Tajet
Når livet ikke er «sånn midt på treet»

Ole Håkon Upsata håper historien hans kan være til hjelp for kollegaer som opplever noe lignende og gjøre det lettere å søke hjelp.

Vanskelig å kjenne seg selv igjen

Fra et ganske ubekymra liv uten store opp- og nedturer, opplevde Ole Håkon plutselig hjertebank og full alarm i kroppen for den minste ting. Han så for seg det verst tenkelige utfall av det som før var lett håndterlig og helt dagligdags. Det kunne være sms-en med tankmelkcelletallet, et navn i displayet da telefonen ringte … en mengde små, tilsynelatende helt ubetydelige ting. Det var vanskelig å kjenne seg selv igjen. Ole Håkon hadde det kipt, fikk smerter i kroppen og slet med å sove. Samtidig måtte han holde hodet over vann, ta fjøsstella og drive gården.

Lettere å reparere traktoren enn seg selv

«Jeg brukte masse energi på noe jeg ikke visste hva var. Den energien blir ikke til noe, og det var nødvendig å ta grep.»

Det ble bare verre, og Ole Håkon forteller at han var på fremmed grunn. Han var vant til å finne fram skiftenøkkel og verktøy og fikse alt som gikk i stykker, men det er ikke like enkelt å fikse seg selv. Han kjente på skam ved å slite med mentale helse. Det er ikke lett å akseptere egen sårbarhet når en er vant til å være ubekymra og sterk.

Som en engel

Nå kommer det en liten solskinnshistorie midt i det vanskelige. Ole Håkon forteller at han kan bruke lang tid på å finne den rette traktoren for eksempel, men da han traff kona var det ikke noe å lure på. Hun var som en engel! Da livet floket seg til, var hun avgjørende for å finne veien ut av det, slik familie ofte kan være. Hun har trua på at det meste ordner seg.

Brannseil av folk

«Det må bare fikses. Jeg må i mål med rundballene – og med mental helse. Ett skritt av gangen.»

Ole Håkon var redd han ikke klarte å mestre hverdagen mer og lagde seg et «brannseil» av folk som kunne stille opp om det rakna helt, før han tok tak i seg selv. Da han til slutt ringte en kamerat for å sikre hjelp til fjøsstell om det skulle bli helt nødvendig, svarte kameraten: «Så bra at du ringer nå! I tide! Jeg har opplevd så mange ganger at folk ringer for seint.» Tidsnok? Det ga håp!

Be om hjelp

«Det går i bølger. Når en jobber mye og er sliten, senkes terskelen for problemer»

Da han endelig ba om hjelp, var HMS-rådgiveren på pletten i løpet av to timer, og så fulgte en periode med brannslukking før han fant en psykolog som «snakket samme språk». Det ble greit å sette ord på det. Ole Håkon forteller at han slet med angst. Om ikke det var nok at kroppen gikk i alarmberedskap for småting, var angsten for å få angst også stor. Det er fryktelig vanskelig å være til stede når angsten tar tak, og det var en krevende prosess å begynne å jobbe med seg selv.

Starten på noe bra

«Jeg vil ikke tenke når jeg blir gammel, at jeg ikke har vært tilstede i livet.»

Å gå «helt i bånn» ble starten på noe bra, og selv om det koster, ønsker Ole Håkon å dele dette med andre som kan kjenne seg litt igjen og som synes det er vanskelig å snakke med noen om det. Ikke vær redd for å søke hjelp! For Ole Håkon ble det starten på å kjenne seg selv bedre, finne ut hva som betyr mest, få tilbake god søvn, og ta tak i det som er vanskelig for å dempe uro.

Selv om det går i bølger, er Ole Håkon optimistisk og. tenker nå at det var en kjempeerfaring å gå «helt i bånn». For bønder som har stort ansvar, som ofte kan være alene om store avgjørelser og har mye av arbeidsdagen alene, kan slike utfordringer bli vanskeligere å håndtere enn om en er ansatt i et firma med et større nettverk rundt seg. Ole Håkons erfaring er at det var bra å be om hjelp og at støtteapparatet rundt bonden fungerer. Det vanskelige kan bli starten på noe bra.