Vinterdysenteri kan bety melketap på 300 liter pr. ku
En norsk undersøkelse konkluderte med at konsekvensen av et utbrudd av vinterdysenteri (koronavirus) er et betydelig tap av melkeproduksjon ikke bare i akuttfasen, men også i en lang periode etterpå.
Førsteamanuensis i epidemiologi ved NMBU/Veterinærhøgskolen Ingrid Toftaker gjennomførte i samarbeid med flere studien der 224 besetninger som hadde rapportert utbrudd av vinterdysenteri i 2011-2012 ble sammenlignet med 2093 besetninger i samme geografiske om- råde som ikke hadde rapportert utbrudd.
15 prosent reduksjon i akuttfasen
Ingrid Toftaker forteller at de i studien fant et anslått tap i melkeproduksjon i akuttfasen på 15 prosent på besetningsnivå, men at det var enkeltbesetninger som opplevde et fall i melkeproduksjonen på 60 prosent. Det ble funnet relativt små utslag på melkas sammensetning. Hun understreker at de ikke gjorde noen analyser av de langvarige effektene av et koronautbrudd (vinterdysenteri).
Anslag over totalt melketap
- Hvis jeg skulle komme med en kvalifisert – men ikke kvalitetssikret – gjetning, vil jeg anslå det reelle tapet over 150 dager til 300 liter pr. ku, sier Ingrid Toftaker.
– Dette er basert på en reduksjon i melkeproduksjon pr. dag i 150 dager fra 23,8 til 22,4 liter i besetningene som rapporterte utbrudd. I kontrollgruppen (besetningene som ikke hadde rapportert utbrudd) økte melkeproduksjonen fra 22,1 til 22,7 i den samme perioden. Det reelle tapet blir da minus 2 liter. pr. ku og dag og i 150 dager summerer dette seg til 300 liter pr. ku. Med 50 kyr blir det et totalt tap på 15 000 liter melk, avslutter hun.
Andre negative effekter av vinterdysenteri, som effekter på reproduksjon, kalvehelse eller kostnader til veterinærbesøk og behandling ble ikke undersøkt i studien.