Samarbeidsavtale med Viking for å styrke rødraseavlen
Avlsarbeidet på de røde rasene har mange fellestrekk hos Geno og Viking Genetics. Det er mye likt i avlsmål og avlsprogram. De nordiske landene har de største rødrasa avlspopulasjonene i verden og resultater fra Interbull viser at disse populasjonene også har den største framgangen.
Leder for forskning, utvikling og implementering i Geno
Det siste året har vi hatt gode diskusjoner om hvor vi vil og hvordan vi kan styrke avlsframgangen ytterligere gjennom samarbeid. Historisk har Geno årlig benytta 5-10 Viking Rød (VR)-okser. Dette har vært et fint supplement inn i NRF-populasjonen, og oksene har spesielt bidratt med jureksteriør. VR-avlsprogrammet har ikke benyttet NRF-okser i like stor grad, men enkelte NRF-okser har vært brukt, og disse har i ettertid rangert seg fint blant VR-oksene. Entusiasmen har vært stor for å få til en økning i utveksling av avlsmateriale og styrking av samarbeidet hos raseforeningene i Sveige, Finland og Danmark. Vi har også hatt en del henvendelser fra norske produsenter som ønsker å styrke samarbeidet med Viking Genetics. Vi som er representanter for avlsavdelingene i de to selskapene har også hatt mange gode møter, preget av ambisjoner, entusiasme og gjensidig anerkjennelse av hverandres ressurser.
Utveksle 500 – 2000 sæddoser
Vi skal utveksle 500-2000 sæddoser fra 5-10 eliteokser med mål om minimum 80 døtre i produksjon per okse. Dette skal styrke de genetiske båndene mellom populasjonene slik at vi får større sikkerhet på GS-avlsverdiene på importokser og deres avkom. Dette vil også gi større genetiske mangfold og et godt utvalg av okser med litt ulike profiler. I april startet Viking en import av NR Storlien- P, NR Muri-P, NR Elgane-P-ET, NR Stokkeneset og NR Bolli-P etterfulgt av en ny bestilling av NR Smenes-P, NR Vestre-P, NR Haaland-P nå i høst. Geno har i 2024 hatt flest insemineringer etter VR Alvar P, VR Fluet P, VR Bogar P, VR Fosu PP, VR Floss P, VR Vinston, VR Vinci P, VR Useto, VR Ulslev P, VR Uppura og VR Holmes. For seleksjonen til det norske markedet, ser vi både på våre avlsverdier, men også på avlsverdiene beregnet av NAV, spesielt for okser med avstamming som har vært lite brukt i Norge. Ellers vektlegger vi okser med godt jureksteriør og balanse mellom avlsverdier for ytelse og tørrstoffprosent.
Utveksle genotyper på de beste kalvene
Begge selskap GS-tester et stort antall kalver for å finne det beste avlsmaterialet. Vi vil utveksle genotyper på disse kalvene for så å beregne GS-avlsverdier både hos Geno og NAV (Nordisk AvlsverdiVudering). NAV utfører avlsverdiberegninger for Viking Genetics. Basert på de norske avlsverdiene vil vi kunne selektere okse- eller kvigekalver til bruk i Norge. Tilsvarende vil Viking kunne selektere kalver fra Norge, basert på NAV-avlsverdier, til bruk i sin populasjon. Vi vil på denne måten kunne finne gode kandidater i hverandres populasjoner og styrke seleksjonen og dermed avlsframgangen. Vi regner med at denne utvekslingen skal være iverksatt i løpet av 2025.