Tema: Storfesjukdommer og biosikkerhet

Ringorm har store økonomiske konsekvenser

Pr. 18 november var det 19 besetninger som har fått påvist ringorm i Trøndelag. Seks av disse er opphevet etter godkjent sanering. I tillegg er det seks besetninger som er båndlagt grunnet mistanke.

Rasmus Lang-Ree

Karakteristisk ringormflekk.

Foto: Animalia

Ringorm er en såkalt liste 2-sjukdom som betyr at det er en alvorlig smittsom dyresjukdom og ved mistanke skal det varsles til Mattilsynet. Dyrehold der det påvises ringormsmitte blir båndlagt av Mattilsynet. De får blant annet forbud mot å føre dyr ut av og inn i anlegget. I tillegg blir det fattet vedtak om sanering av smitte før båndleggingen kan oppheves. Alle kontaktanlegg blir også båndlagt, for å hindre videre smittespredning. Kontaktanleggene blir vurdert, og det blir tatt prøver av dyr ved behov.

Næringa med egne tiltak

I november 2023 ble ei samlet husdyrnæring enige om å fryse livdyromsetningen i fire kommuner i Trøndelag mens Mattilsynet utredet kliniske mistanker og kontaktbesetninger til smitta storfebesetninger. I januar 2024 ble det åpnet for oppstart av forsiktig livdyromsetning, justerte soneinndelinger og smittebegrensende tiltak. Se kart for justerte soner pr. 6. september i år.

Sanering

Pålegg om sanering innebærer inngripende tiltak med vask og desinfeksjon. Det er en krevende logistikk å gjennomføre vask og desinfeksjon, særlig ved melkeproduksjon der fjøsene ikke kan tømmes for dyr i en lengre periode. Også traktor og utstyr må vaskes og desinfiseres. Klær og fottøy og løsøre må også vaskes og desinfiseres eller skiftes ut. Dyrene må vaksineres, det blir forbud mot å føre dyr ut av anlegget og forbud mot å spre gjødsel på andre eiendommer med mere.

Økonomisk belastning

Slik regelverket er i dag risikerer den som får påvist ringorm å bli sittende igjen med store økonomiske tap grunnet båndlegging og sanering. Norges Bondelag arbeider med endringer i regelverket som på en bedre måte kan sikre de som rammes. Det varierer i hvilken grad ulike landbruksforsikringer dekker slike tap. Gjensidige har for eksempel et tak på 1,5 millioner kroner. Synnøve Vatn, fagdirektør dyrehelse og beredskap i Animalia, opplyser til Buskap at det er bevilget midler over jordbruksavtalen som innebærer mulighet til å søke om delrefusjon av kostnadene til vaksinering som ikke dekkes av forsikringsselskapet.

Buskap vil på et senere tidspunkt følge opp de økonomiske konsekvensene ved påvisning av ringorm.

Figur: Husdyrnæringas soneinndelinger pr. 6. september. Hovedregel at dyr ikke skal selges ut av rød sone, men at livdyr under visse forutsetninger kan selges innen gul sone og inn til rød sone.

Ringorm

  • Smittsom soppinfeksjon i ytre lag av huden

  • Inkubasjonstid 10-21 dager (kan være opptil 6 uker)

  • Flekkvise, ringformete, hårløse partier med melete eller skorpete belegninger

  • Dyr er viktigste smittekilde, men kan også spres med utstyr og persontrafikk

  • Kan smitte mellom dyr og mennesker

  • Soppsporene kan overleve i miljøet i mange år