INTERVJUER/REPORTASJER

Fikk koronavirus på fjøsbesøk

Som lyn fra klar himmel brøt det ut vinterdysenteri på Peolagården i Vistdal.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Peolagarden i Molde kommune i Møre og Romsdal

  • Ole Henrik Rindli

  • Ca. 350 dekar (eid og leid)

  • Kvote på 350 000 liter

  • Avdrått ca. 10 500 kg EKM

  • Ca. 37 årskyr

  • Fullt påsett

  • Alle oksekalver kastreres og beiter i utmark med NoFence

Aktuell for erfaring med utbrudd av vinterdysenteri (koronavirus)

I stedet for å rive gamlefjøset på Peolagarden ble nyfjøset med 47 kuliggebåser inkludert velferd og sinkuplasser bygd hundre meter ovenfor gården for seks år siden. Nå er det kastratene som har tilhold i gamlefjøset, og Ole Henrik Rindli har ikke angret på at både møkkum og nytt fjøs ble trukket litt unna tunet – etter påtrykk fra kona …

Ole Henrik Rindli gikk klar i fjor da det var store utbrudd av vinterdysenteri i Møre og Romsdal, men i år snek virussjukdommen seg inn på fjøset. Ole Henrik forteller at han hadde vært borte noen dager. Da han kom hjem 2. oktober merket han at ei nykalvet ku ikke var i form og hadde diaré. Melkemengden hadde gått ned, og dagen etter var det fire kyr til med kraftig diaré i besetningen. Det var liten tvil om at det dreide seg om vinterdysenteri. Ole Henrik tok kontakt med veterinæren som varslet Tine Beredskapstelefon. Tine varslet så videre blant annet til alle leverandørene i produsentlagsområdet. Siden kyrne sent i september beitet tredjeslått og hadde litt løs avføring, synes ikke Ole Henrik det ikke så lett å si akkurat når utbruddet startet.

«Melkeproduksjonen falt med omtrent 6 liter pr. ku i 3-4 dager»

Fall i melkeproduksjonen

Diareen gikk gjennom både melkekufjøset og fjøset med kastrater. Melkeproduksjonen falt med omtrent 6 liter pr. ku i 3–4 dager. Deretter krøp dagsavdråtten oppover igjen i løpet av ei ukes tid, men Ole Henrik mistenker at den ikke har kommet helt opp på det den ville vært uten utbruddet. Han har ikke merket andre problemer i kjølvannet av farangen. Vinterdysenteri kan påvirke blant annet fruktbarheten, men håpet er at med så mildt forløp skal ikke det bli noe problem.

- Bortsett fra diaré noen dager var ikke kyrne sjuke. De hadde ikke feber og allmenntilstanden var helt normal.

Bare tre besetninger ble rammet

Det er litt merkelig at det foreløpig har stoppet med at bare to andre melkebruk i bygda har fått smitten. Til sammen er det 7 melkeprodusenter og 3 ammekubønder i Vistdal, og vinterdysenteri spres lett fra fjøs til fjøs. Det er ikke rapportert om noen tilfeller langs ruten til melkebilen som kommer fra Rauma. På spørsmål om hvor smitten kan ha kommet fra svarer Ole Henrik at tankbilen og veterinæren var de eneste som var innom fjøset i den aktuelle perioden. Men hadde det kommet inn med tankbil eller veterinær er det nesten rart spredningen ikke ble større. Det relativt snille forløpet uten merkbare følger utenom melketapet kan ha med besetningens immunstatus, virusvariant og selve smitteforløpet å gjøre. – Jeg har pratet med andre som har vært hardt rammet av korona. Tror jeg har vært veldig heldig, konstaterer Ole Henrik.

Bevisst på smittevern

Ole Henrik Rindli sluser seg selv alltid inn via besøksinngangen.

Smittesluse med klart skille mellom uren og ren sone.

Ole Henrik Rindli valgte å varsle Tine Beredskapstelefon med fullt navn og oppfordrer andre til også å gjøre det. Det er nyttig for andre å vite ikke bare at det er et utbrudd i området, men også hos hvem.

Kalvings-/sjukebingen med halm har berget mange kyr ifølge Ole Henrik Rindli. – Kyrne sklir ikke ut om de skulle få melkefeber og de kan også tåle å bli liggende noen dager uten å få liggeskader. Med minilaster går det raskt å skifte ut halmen og det blir gjort etter hver 5. til 7. kalving.

Det er gjennomtenkte smittevernrutiner på Peolagarden. Ole Henrik sluser seg alltid inn gjennom smitteslusa i nyfjøset. Tankbiladkomst er planlagt slik at kryssende trafikk unngås. Det gamle kufjøset brukes nå til kastrater og begge fjøsene på gården ses på som en enhet. Årsaken er det uansett vil bli så mye kryssende trafikk med bruk av samme traktor til å laste inn rundballer i begge fjøsene. Ole Henrik sier også at det ville være veldig upraktisk å sluse seg inn i to fjøs hver dag. Men han innrømmer at veterinæren ikke helt enig med han …

Anbefaler å varsle med fullt navn

Ole Henrik synes det hadde vært en fordel om varsling om smittsomme sjukdommer skjer med fullt navn.

- For meg har det betydning å vite om det er et fjøs i Misund, ei øy i andre enden av kommunen, eller om det er naboen som er rammet. Det har betydning for om det er felles trafikk eller for eksempel kontakt mellom dyr som går ute.

Etter å ha mottatt varsel skal Tine varsle videre til veterinærer i hele fylket, dyrebilsjåfører, rådgivere og aktuelle tankbilruter. Han stiller spørsmål ved om varslingsrutinene er gode nok overfor ammekuprodusentene. I sitt tilfelle fikk naboen med ammeku først varsling etter at det tredje tilfelle i Vistdal var varslet.

Burde hatt tillegg for kastratslakt

NoFence gjør det mulig å utnytte utmarka til kjøttproduksjon. Ole Henrik har satset på kastrater, men økonomien i denne produksjonen er ikke god. De havner i dårlig klasse, og har dårligere tilvekst enn okser. Nå brukes det mest Angus på dyr det ikke skal rekrutteres etter og krysningskastratene kommer bedre ut på klasse. Dyrene leveres på Angus-avtale. Til tross for at dette bedrer økonomien er Ole Henrik usikker på lønnsomheten sammenlignet med vanlig okseframfôring. Han synes det er rart at det ikke skal være mulig å hente ut en merpris i markedet for kjøtt som er produsert på mye utmarksbeite og lite kraftfôr.

Mål om økt avdrått

Slik melkemarkedet utvikler seg ønsker Ole Henrik å øke melkeproduksjonen. Siden det ikke er plass til flere kyr i fjøset må det bli med økt avdrått. Etter at nyfjøset ble tatt i bruk steg avdråtten jevnt og trutt, men har nå flatet ut på ca. 10 5000 kg EKM.

- Jeg tror det er mange småting både innen fôring og avl som kan være med å løfte avdråtten, både på kort og lang sikt.

Grovfôrkostnadene holdes i sjakk med samarbeid om et maskinlag i bygda med fem deltakere. De har tro på at kostnadene blir mindre enn om de skulle eid utstyret selv. På avlssiden er planen å gjøre et nytt forsøk med REDX, etter noe dårlig tilslag tidligere. En periode har det stort sett kommet NRF-okser og Angus krysningskviger, slik at det er kvigemangel i besetningen. Ole Henrik har prøvd seg på litt kryssing med ulike raser. Han synes første generasjon Holstein blir bra dyr, men øker holsteinandelen blir det problemer med fruktbarheten. Derfor bruker han NRF-sæd på krysningene. Ole Henrik er godt fornøyd med NRF bortsett fra at han synes jurene må bli bedre – ikke minst med tanke på jurslipp.

Varsling ved mistanke om smittsom dyresykdom

Diskuter symptomene med veterinær og be veterinæren:

  • Ring Tines Medlemstelefon på 51 37 15 00 – Innvalg 5.

  • Telefonen er betjent på hverdager fra kl. 08:00 til 15:30.

  • Oppgi produsentnummer, navn, kommune og en kort beskrivelse av symptombildet.

Hvorfor det er viktig å varsle?

  • Tidlig varsling bidrar til å iverksette nødvendige tiltak for å hindre spredning av sykdommen.

  • Ved å varsle raskt, bidrar du til å beskytte andre gårder i området mot å få inn smitte, noe som er avgjørende for å opprettholde deres produksjon og dyrehelse.

HUSK:

Hold godt tak i «hverdagssmittevernet» for å redusere risikoen for spredning av smittsomme dyresykdommer.

Vær lojal og ansvarlig, og bruk ordningen for å bidra til å redusere risikoen for smittespredning og dyrevelferdsutfordringer.