Tema: Ung Bonde

Unge bønder fører samdrifta videre

En fortsatt ung bonde satser mer og kjøper stor gård, mens to unge vil bli bønder og kjøper seg inn i driftsselskapet. Dermed lever Skjee samdrift videre.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Skjee samdrift i Sandefjord kommune i Vestfold

  • Anne-Helene og Ole-Kristian Sommerstad Bruserud sammen med Elisabeth og Kåre Larsen

  • Fra nyttår overtar Emma Karoline og Peter Gjelstad eierandelen til Elisabeth og Kåre i driftsselskapet

  • Areal: 350 dekar til gras – 150 dekar til mais (veksler arealer med far til Anne-Helene som driver kornproduksjon)

  • Kvote på 640 000 liter (grunnkvote)

  • Robotkapasitet begrenser produksjon til ca. 600 000 liter

  • Ca. 73 årskyr

  • Avdrått på ca. 9 000 kg (ønsker å øke for å fylle kvote)

  • Kraftfôrprosent 25 – 26

  • Alle oksekalver fôres fram (oppstalles i det gamle kufjøset på gården)

Etter 21 år er det fortsatt et moderne fjøs som vil fungere uten de helt store investeringene i mange år framover.

Skjee samdrift i Stokke ble etablert i 2003. I 2014 trakk de andre deltakerne seg ut og Kåre Larsen ville ikke drive videre alene. Ole-Kristian Sommerstad Bruserud var bare 20 år den gangen. Han fikk muligheten og slo til og kjøpte seg inn i driftsselskapet til samdrifta (fjøset hører til gården). Kona – Anne-Helene – er fra en gård i nærheten og i 2018 kjøpte de denne, og der driver hun med frilandsgris.

To gårdhandler

Emma Karoline og Peter Brevig Gjelstad er glade for at de fikk muligheten til å kjøpe seg inn i driftsselskapet og bli medeiere med Ole-Kristian Sommerstad Bruserud i Skjee samdrift.

Skrur vi klokka fram til i år er situasjonen at Kåre planlegger å trekke seg ut av samdrifta, men har sterke ønsker om at det fortsatt blir melkeproduksjon i fjøset fra 2003. Selv om ikke alle papirer er undertegnet ligger det nå an til at Ole-Kristian og Anne-Helene kjøper gården med fjøset. Elisabeth og Kåre har kjøpt hennes hjemgård og skal flytte dit. Etter gårdshandler er det bare ny deltaker i samdrifta som gjenstår før puslespillet går opp og melkeproduksjonen på Skjee kan videreføres. For Ole-Kristian var det uaktuelt å kjøpe gården hvis det ikke ble videreføring av samdrifta.

Avløserne kjøper seg inn

Emma Karoline (25) har vært fast avløser på Skjee siden 2022 og hennes far var en av deltakerne som var med å bygge fjøset og starte opp samdrifta i sin tid. Hun er gift med Peter (26) som er hovslager, men også vært inne som avløser i samdrifta. Da Ole Kristian ymtet frampå til Emma Karoline slo hun og Peter til og de kjøper seg nå inn i driftsselskapet. De skal også kjøpe hjemgården til Emma Karoline der de driver med slaktegrisproduksjon. Åsetefradrag, gave og pantobligasjon til hennes foreldre reduserer behovet for banklån til det kjøpet, og det er greit å ha med seg når de skal kjøpe seg inn i driftsselskapet for 2 millioner kroner.

«fått tatt en realitetssjekk av at de vil få til et godt samarbeid»

Frisk satsing

Fra fjøset kan kyrne ledes til tre beiteskifter. Litt utfordringer med å unngå klinete tråkkarealer, men denne veien er i alle fall nygruset og strøken.

Ole-Kristian Sommerstad Bruserud (i midten) var bare 20 år selv da han gikk inn i Skjee samdrift. Med Peter og Emma Karoline Brevig Gjelstad (med datteren Lisa på 6 måneder på fanget) får han to nye unge bønder med på laget.

60/40 med gras og mais i fôrmiksen. Maisen bidrar til å holde kraftfôrprosenten nede.

Kjøp av til sammen tre gårder og en andel i samdrift må sies å være frisk satsing av unge bønder. Emma Karoline forteller at foreldrene drev med melk på hjemgården til hun var fire år, og Peter kan så vidt huske at foreldrene hans drev med melk til han var fire år. Siden da har begge hatt en vag drøm om å bli kubønder. Peter syntes det var en spesielt god idé å kjøpe seg inn i en veldrevet samdrift. Siden begge har jobbet i fjøset har de også fått tatt en realitetssjekk av at de vil få til et godt samarbeid med Ole Kristian. Siden de bare kjøper seg inn i driftsselskapet blir også terskelen inn i yrket lavere.

Stort løft for ole kristian

For Ole-Kristian ble det et større løft, og han forteller at han fikk tommelen ned av de bankene som ble kontaktet. Til tross for driftsplaner som alle viste at det ville gå bra syntes bankene at en gjeld på 30 millioner høy. De syntes også pantegrunnlaget ble usikkert siden det er vanskelig å sette verdi på en gård med stort kufjøs siden mye av verdien ligger i at fjøset utnyttes. Han forteller at han holdt på å miste motet da han fikk et tips om å kontakte SR Bank i Stavanger. Der ble det grønt lys og da var det bare å kjøre på videre.

Fortsette i samme spor

Det ligger ikke an til noen store endringer i driften selv om nye deltakere kommer inn. Fjøset fra 2003 er fortsatt moderne og har tålt tidens tann godt. Det eneste Kåre angrer på etter 21 år er at det ikke ble lagt spaltegulv i stedet for tett gulv. Roboten er 10 år gammel, men de regner med den går greit noen år til. Det skal derfor ikke være behov for noen store investeringer i fjøset de nærmeste årene. Siden det ikke er rom for flere kyr på roboten, er målet å få opp avdråtten slik at de kan produsere hele kvota på 640 000 kg. Med dagens avdrått på 9 000 kg ligger leveransen på ca. 600 000 kg. Skjee samdrift var tidlig ute med GS-testing, og med aktiv bruk av avlsrådgiver Gro Knutsen synes Ole Kristian de har hatt god avlsframgang. Det brukes både REDX og hannsæd av Charolais. Selv om de også er inne på Angusavtalen synes Ole Kristian charolaiskrysninger gir vel så god økonomi.

Gått bra med mais

Skjee samdrift har dyrket mais siden 2018.

- Det har gått veldig bra i noen år og vi ser at det er flere som prøver seg med dette i Vestfold, sier Ole-Kristian. – For å lykkes med mais trenger du nok varme og at det ikke kommer ei frostnatt for tidlig. Det er et veldig bra fôr og gøy å dyrke!

Siden 2020 har Skjee samdrift leid entreprenør (Grovfôrteam) med finsnitter til grashøstinga, og bygde plansiloer med tanke på det. Det tas fire slåtter.

Kyrne har tilgang til beite med 3 skifter rett bak fjøset. Kutrafikken er styrt slik at kyrne blir sluppet ut på beite når de er ferdig melket. Ole Kristian forteller at de har slitt litt med å få til rug/raigrasbeite. Rugen har spirt dårlig, og det er først når raigraset har kommet for fullt at det har blitt brukbare beiter.

Ukeplaner for et halvår om gangen

Fjøsarbeidet er organisert etter ukeplaner for et halvår. Det er 2 i fjøset på morgen og 1 på ettermiddag. Deltakerne skriver timer og timesatsen er 200 kroner.

- Det har vært dårlig med lønnsforhandlinger for den satsen har stått stille i 10 år, humrer Ole- Kristian.

I tillegg tar deltakerne ut overskudd, og samdrifta har alltid hatt positive tall i regnskapet. Planen er at Peter skal fortsette som hovslager på deltid. Arbeidsbehovet i samdrifta vil være to på heltid og 1 i 50 prosent.

God miljø i vestfold

Ole-Kristian forteller at Vestfold etter hvert har blitt ett produsentmiljø. Om de ikke er så mange er de som er aktive og flinke til å komme på møter, og det er en del unge. Han synes han ble tatt godt imot da han begynte som melkeprodusent for 10 år siden, men sier det hjelper å være en utadvendt type. Og en må selv ta litt initiativ og stille opp på fagmøtermøter.

Rådet til unge som går med en bondedrøm er samstemt fra Ole Kristian, Emma Karoline og Peter. De mener det bare er å hoppe i det hvis du får mulighetene og du har interessen. Følg magefølelsen! Det viktigste er at du har interessen og at du får slippe til tidlig. Ole Kristian ser positivt på framtida og synes økonomien er inne i en positiv utvikling med de to siste jordbruksoppgjørene. Melkemarkedet er også inne i en veldig positiv trend og de som skal føre Skjee samdrift videre er overbevist om at landet vil trenge alle melkeprodusentene framover.