Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Flere godbiter til toppsesongen

Det nærmer seg toppsesong for inseminasjon, og da er det moro å presentere kommende okser som vi har store forventninger til. Denne gangen vil vi presentere 12384 NR Ness og 12391 NR Laupen. 12384 NR Ness vil bli distribuert over hele landet fra oktober, mens 12391 NR Laupen prelanseres i Sør-Norge fra oktober og fulldistribueres over hele landet fra desember. Begge oksene har profiler vi forventer vil bli populære i markedet. 12391 NR Laupen har blitt presentert som kalv og videre gjennom oppveksten i flere nummer av Buskap (se buskap.no).

Oksene representerer to veldig forskjellige slekter der en familie har utmerket seg lite i besetningen, mens den andre har bevist stor holdbarhet med tre generasjoner fortsatt på fjøset.

12391NR Laupen-PP

12391 NR Laupen-PP.

Foto: June Witzø

373 Kagura.

Foto: Per Arne Løvoll

Laupen har med 55 den nest høyeste avlsverdien av oksene som er på tur ut i markedet i oktober. Oksen er homozygot kollet, og er blant oksene vi har distribuert regionvis. Oksen vil først bli distribuert i områdene som har utgangspunkt på Store Ree og Særheim på Jæren. Resten av landet vil få del i oksen i løpet desember. Oksen har en profil som gjør oksen veldig interessant i det internasjonale markedet med spesielt høge verdier på produksjon.

Slekt og geografi

Oksen er oppdrettet hos Kleivasida Samdrift Da i Eidsdal i Møre og Romsdal. Faren er 12211 NR Rem-P og med den kjente 12027 Storflor som morfar.

Mora er 373 Kagura som har en avlsverdi på 43, har hatt tre kalver, og er inseminert på nytt med 12299 NR Dal og venter sin fjerde kalv i mai 2025. Per Arne Løvoll, en av oppdretterne på Kleivasida Samdrift DA, kan fortelle at mora er ei eksteriørmessig veldig fin ku som var litt uheldig i starten på sin karriere. Hun kalva veldig tidlig ved første kalv, men er i godt driv nå på tredje kalven. Hun har godt over midlet i besetningen for fett og protein i mjølka. 373 Kagura har veldig korte kalvingsintervall. Han forteller videre at dette er ei svært god linje på fjøset, både mor, bestemor og oldemor finnes fortsatt i besetningen. Oldemora nr. 220 Eirin kalva på nytt august i år og resultatet ble en kvigekalv med 12325 NR Frislid som far. 220 Eirin har hatt sju kalver med avdråttsgjennomsnitt på 10 435 kg melk og fett på 4,05 og protein på 3,51. Her snakker vi om holdbar kulinje!

Fjord kommune i Møre og Romsdal har mønstra to supre avlsdyr – eliteoksen 12211 NR Rem og toppkua 373 Kagura som har blitt til opphavet til toppoksen 12391 NR Laupen-PP.

Egenskaper

12391 NR Laupen PP har total avlsverdi på 55 per dags dato og utmerker seg med svært høye verdier på mjølk. Med 134 i fettprosent og 117 i kg mjølk så vil det produseres store mengder mjølk med høy verdi på døtrene etter denne oksen. På fruktbarhet har oksen fått en god forbedring med 97 i avlsverdi mot faren 12211 NR Rems 84. Det er gode kombinasjoner hele veien på denne oksen. Oksen legger seg mellom mor og far på de aller fleste egenskaper, men Laupen har med seg en jevnere egenskapsprofil fra mor enn fra far. Men svakhetene fra 12211 NR Rem blir godt reparert via Laupen. Oksen har flotte verdier for jur, og han skiller seg fra mange andre okser med gode verdier på speneplassering bak. Midtband på 93 har nok sammenheng med verdiene på speneplassering både framme og bak. Denne oksen kan benyttes for å reparere trang speneplassering bak på neste generasjon. Ut fra innledningen om holdbar familie i leddene bakover scorer denne godt, men ikke ekstremt på holdbarhet, med sine 116 avlsverdipoeng.

Oksen produserer både SpermVital- og REDX-sæd. Oksen vil gjøre stor karriere i det internasjonale markedet, der det allerede er stor etterspørsel. Foreløpig holdes denne tilbake i det internasjonale markedet for å prioritere den inn i det norskemarkedet først.

12384 NR Ness

Denne oksen har en super profil til å produsere kjønnsseparert sæd, noe han også har gjort. Oksen vil bli distribuert over hele landet fra oktober. Oksen har 43 i avlsverdi og utmerker seg med super holdbarhet.

Slekt og geografi

12384 NR Ness.

Foto: June Witzøe

Oksen er en ektefødt trønder nærmere bestemt fra Oksvoll. Den er oppdrettet hos Ness Gård Da. Far er 12192 NR Flenstad og morfar er 11948 Horvereid. Mor til oksen er 1159, hun opplevde å få to kalver før hun dessverre måtte utrangeres på grunn av en speneskade. Hun har en avlsverdi på 28, og far til kua er 24003 VR Edison som fortsatt har 35 i avlsverdi på norsk skala. Som nevnt innledningsvis ble 1159 slaktet på grunn av en speneskade rett etter andre kalv, og har derfor ikke ettlatt seg noe inntrykk i noen retning hos oppdretter.

Egenskaper

Oksen skiller seg ut med veldig gode verdier for jur. Ekstremt gode jurfester og fin speneplassering kan forventes på døtrene. Han har i tillegg veldig gode verdier på klauver, med 122 på korketrekkerklauv og samla hele 125 på klauvhelse. Oksen er også sterk på jurhelse med 124, men er noe svak på andre sjukdommer med 71. Holdbarheten er noe som skiller denne oksen fra mange av de andre oksene med hele 131, og dette står litt i kontrast til innledningen om kort varighet på mor. Uheldige omstendigheter har rammet mor, mens genene for å holde ut i besetningen er absolutt til stede. Med gode verdier for jur og klauver er det lagt et godt grunnlag for dette.

12384 NR Ness vil bli tilgjengelig på kjønnsseparert sæd, REDX. Oksen vil være tilgjengelig i det norske markedet i toppsesongen nå i høst og fram til februar. Oksen er foreløpig ikke interessant for det internasjonale markedet.

Disse to oksene har svært forskjellige utgangspunkt, men begge har profiler som mange etterspør. Det er dette som gjør avlsarbeidet så spennende fordi 1+1 ikke alltid blir 2 i biologien.