Tema: Ung Bonde

Overlater gården til neste generasjon

Leif Hummervoll er Genos nye mann på Særheim. Han valgte å overlate gården til neste generasjon og søke seg jobb selv.

Tekst og foto:
Cedric Øglænd

Prosjektleder og regionleder

cedric.oglaend@geno.no

Etter 24 år som melkebonde overlater Leiv Hummervoll gården til eldste sønnen og begynner som selger og sjåfør for Geno på Særheim.

Leiv Hummervoll er en 49 år gammel bonde fra Rennesøy i Stavanger. Han har nylig besluttet å overlate drifta på gården til neste generasjon. I den anledning har han søkt nye utfordringer og har blitt ansatt i Geno som sjåfør og selger. Leiv skal erstatte Gøran Christiansen som avslutter sin mangeårige rolle som sjåfør og selger på sædruta i sørvest. På spørsmål om hva han har drevet med på fritiden svarer Leiv at den har gått med til gårdsdrift. Men, han innrømmer at han også følger lokallaget Viking og han ofte går på kamper for å se laget sitt spille.

Slektsgård med melk

Gården Leiv kommer fra er en såkalt «slektsgard», men hvor mange generasjoner bakover den går vet han ikke. Her har Leiv og familien drevet med melkeproduksjon i samdrift, slaktegris og sau. Kvoten er på ca. 300 000 liter.

- Jeg var 25 år da jeg startet i driften. Da drev jeg sammen med far og forpaktet en gard. Det var aldri et problem å samarbeide sammen med far, sier Leiv.

På spørsmål om suksesskriterier, og hva han er stolt av med driften, svarer Leiv slik: – Jeg kan ikke sette fingen på noe jeg er stolt av med drifta, men vårt fokus har alltid vært å ha et godt forhold til dyra og hvordan vi behandler de. Selve produksjonen og håndtering av dyra har også vært det jeg har trivdes mest med.

2007/2008 gjorde Leiv det han beskriver som viktige investeringer i driften da fjøset ble bygd om til løsdriftsfjøs. I 2012 kom det også et nytt sauehus.

En ny generasjon tar over

- I 2023 sa eldste sønnen min, Krister at han var klar til å overta gården, forteller Leiv. – Jeg har alltid sagt at han kan overta når han var klar for det. Nå er han 23 år, og planen er at han skal overta fra og med 1. januar 2025. Datteren i midten har vært interessert i driften, men har vært tydelig på at hun ikke ville bli bonde. Den yngste datteren er fremdeles ung og vet ikke hva hun vil enda. Alle barna er med og jobber og bidrar på gården. Når sønnen min først sa han var klar tenkte jeg at det var litt tidlig. Men, etter å ha tenkt litt over det så ga det mer mening. Jeg er fortsatt ung nok til at det er enklere å finne seg noe annet, så slik sett passer det fint. Jeg er stolt over å ha klart å formidle at yrket er kjekt og at noen ønsker å overta, avslutter han.

Grei prosess

Det er litt overgang fra melketank til sædtank – men begge skal fylles.

Krister som skal overta er eldst og har odel, og med det førsteretten, så prosessen på dette har vært grei. – Han har alltid vært med, så det er ikke slik at han har vært med noe mer de siste årene enn tidligere. Dette kan han.

Leiv forklarer at han ikke har fått noe inntrykk av hva sønnen tenker rundt videre drift og strategi, men stoler på at han løser dette fint.

- Alt jeg vet er at han har sagt at han vil drive med melk. Jeg håper og tror at det kan bli en bedre økonomisk situasjon for fremtidens bonde, og med det min sønn, selv om det ikke har vært et problem for meg. Men, man må legge ned mange timers arbeid, det er det ingen tvil om, slår Leiv fast.

Neste generasjon må få styre selv

Leiv tror ikke at driften på gården forandrer seg nevneverdig de neste fem til ti årene, men er usikker på hva sønnen tenker om dette. – Jeg har gjort store og langsiktige investeringer for flere år siden, og slik sett er det ikke store investeringsbehov fremover.

Når Leiv får spørsmålet om han har noen gode råd til neste generasjon gardbrukere, blir han umiddelbart litt mer reservert.

– Jeg ønsker ikke å dele råd videre, fordi hver gård har forskjellig utgangspunkt. Det som er rett for noen er ikke nødvendigvis rett for andre. Neste generasjon må få styre selv og jeg har verken tanker om, eller ønsker å legge føringer for hva som bør videreføres eller ikke.

Refleksjoner etter 24 år som melkeprodusent

Gøran Christiansen (til venstre) overlater roret til Leiv Hummer- voll etter en mannsalder som selger og sjæfør for Geno.

- Det jeg kanskje sitter igjen med, og som jeg har lært mest om ved å drive så lenge med gårdsdrift er at man får igjen for den innsatsen man legger ned, sier Leif. – Kanskje ikke på samme måte som i andre yrker, men man får det igjen i fine og friske dyr, bedre økonomi og trivsel i arbeidet.

Ny rolle

Fra og med nyttår trer Leiv inn i sin nye rolle som sjåfør og selger i Geno.

- Jeg ser fram til å prøve noe nytt og få nye utfordringer i Geno. Det å treffe flere forskjellige folk er en stor motivasjonsfaktor. Ikke minst det å få kollegaer. Jeg liker også godt å kjøre bil, som er avgjørende i rollen. Det å få se mer av Norge ser jeg også fram til.

Han synes også det er spennende å få være med på nytt prosjekt for hjemlevering av sæd og nitrogen.

- Ja, det blir spennende å se hva vi får til. Dette vil kunne spare flere bønder med egen beholder for mye tid, og gi bedre service. De vil også i større grad få rett produkt til rett tid. Det å ha en mindre ting å tenke på er verdt mye for mange.

Gøran Christiansen deler også sine tanker om hva som blir viktig fremover, etter en mannsalder i rollen som selger og sjåfør: – Fremover tror jeg det er tilgjengelighet og service som gjelder, for produktene har vi jo og kvaliteten er topp. Også gjelder det å lære seg «å lyge litt». Nei da, spøker han.

Navn: Leiv Hummervoll

Alder: 49 år
Utdannelse: Ryfylke Vinterlandbruksskule
Yrke: bonde og sjåfør i Geno
Arbeidsgiver: Geno SA
Bosted: Rennesøy, Stavanger