HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Laveste antibiotikasalg noensinne

Salget av antibakterielle preparater til landdyr i 2023 er det laveste som har vært rapportert.

Rasmus Lang-Ree

Figur. Totalt salg i kg aktiv substans av antibakterielle veterinærpreparater til matproduserende landdyr (inkludert hest) 1993–2023.

Kilde: Norm-Vet 2023

I Norm-Vet-rapporten for 2023 går det fram at salget av antibakterielle midler til landdyr gikk ned med 143 kg fra 2022 til 2023. Det er data tilbake til 1993, og salget på 4 479 kg 2023 er det laveste i hele denne perioden. Trekker vi fra kjæledyrene var salget til matproduserende landdyr inkludert hest på 4 107 kg.

Reduksjon på 23 prosent

Fra 2013 til 2023 har salget av antibakterielle preparater til storfe, gris, sau, geit og fjørfe blitt redusert med 31 prosent. Salgsstatistikken viser også at det til disse artene nesten bare ble brukt smalspektrede penicillin-preparater. For storfe utgjorde beta-laktamatasesensitive penicilliner 87,9 prosent av aktiv substans av all bruk av antibakterielle midler. Til matproduserende landdyr blir det nesten ikke brukt antibakterielle midler som kan utgjøre stor potensiell risiko for folkehelsa.

Lite antibiotikaresistens

Norm-Vet 2023 slår fast at Norge fortsatt har lite antibiotikaresistens mot bakterier fra dyr og mat. Forekomsten av multiresistens og resistensformer vi overvåker spesielt er fortsatt lav. Av 271 isolater av E. coli fra storfe var 93,7 prosent fullt følsomme for de antibakterielle midlene de ble testet for og kun 0,8 prosent av isolatene var multiresistente. Rapporten konkluderer med at Norge har lav forekomst av antibiotikaresistens og at dette skyldes lav forbruk av antibiotika, et fordelaktig forbruksmønster og effektive tiltak mot spredning av resistente bakterier. For første gang ble det gjort funn av karbapenemaseproduserende enterobacterales (CPE) i en prøve fra storfe, og dette er et varsel om at det ikke er noen grunn til å senke årvåkenheten. Karbapenemer er en type antibiotika som er svært viktig humant ved behandling av alvorlige bakterieinfeksjoner og resistensutvikling kan få store konsekvenser.