Organisasjon

Geno Inspiria

The scandinavian way

Det pågår store endringer i genetikkindustrien globalt. Driverne er endringer i markeder, enkeltland sin proteksjonisme ved å foretrekke genetikk som er «made in» i stedet for import, akselererende teknologiutvikling og press på kostnader.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Genetikkselskap slår seg sammen eller etablerer forpliktende samarbeidsmodeller innenfor avl, FOU, teknologi og salg. Viking Genetics og Geno har startet et samarbeid om avl på Norsk Rødt Fe og Viking Rød, og Viking Genetics har inngått samarbeid med nederlandske CRV om holsteinavlen.

Teknologi største driver for endringene

Markedet for kjønnssepareringsteknologi «eies» av to globale aktører. Den ene ST Genetics og den andre ABS IntelliGen Technologies. Forretningsmodellen til disse selskapene er lik ved at de som bruker teknologien betaler en avgift pr. produserte strå. Med en markedsmessig utvikling over til mer og mer bruk av kjønnsseparerte doser, fylles disse selskapenes pengebinger seg opp. Begge disse selskapene driver også store avlsprogrammer innenfor Holstein og andre raser. Min spådom er at fremover kommer til å lese flere meldinger om globale oppkjøp og fusjoner hvor ST og ABS er involvert.

Avlen må løse store utfordringer og behov

Klimautfordringene stiller melkeproduksjonen overfor store utfordringer og presser lønnsomheten. Dette er bakgrunnen for at genetikkindustrien investerer så mye i avl som skal redusere klimagassutslipp og øke fôreffektiviteten. Avlen er det kraftigste redskapet for produsenten, meieriene og slakteriene når det kommer til klimagasskutt.

Sykdommer medfører utfordringer i eksporten

Spredningen av virussykdommen blåtunge gjennom Europa og nå opp til Norge gir nye utfordringer både for bonden og for genetikkselskapene. Virus og sykdommer medfører utfordringer i eksporten av biologiske produkter mellom land. Genteknologi kommer til å få en stadig større betydning i å styrke produksjonsdyras sykdomsresistens. Flere og flere forbrukere er opptatt av at dyra lever gode liv og at maten de spiser gir god samvittighet.

Vi har noe unikt i norden

I Norden har vi noe unikt på verdens-scenen. Vårt avlsarbeid er gjennom snart 100 år tuftet på dyrehelse og dyrevelferd i kombinasjon med produksjonsegenskaper, økonomi og ressurseffektivitet. Gjennom et bredt avlsmål som kontinuerlig er utviklet i tett samarbeid med våre eiere og industrien har vi genetikk som møter de globale utfordringene, og vi kan ta en sterkere posisjon på den globale scenen enn det vi har gjort. Skal vi lykkes med det tror vi sterkt på et tettere samarbeid i Norden. Vi deler felles verdisett, vi har felles kulturgrunnlag og vi er vant til å samarbeide. I fellesskap har vi noe unikt å tilby som også er attraktivt opp mot bondens, industriens og forbrukerens behov.