Avl

Fra kalv til eliteokse

Med kurs mot eliten

Proff på sædbehandling!

Det er ikke mange som kan skilte med dette på cv’en! De som er ansatt i oksefjøset og på Genos laboratorier, har kunnskapen som trengs for å sørge for at sædcellene har nok energi til å gjøre jobben sin selv etter opptining!

Anne Hege Hunskaar Tajet

Veterinær/kursansvarlig i Geno

12391 Laupen på jobb.

Foto: Marius Grinden

12391 Laupen har blitt husvarm på Store Ree og trives godt med folk, rutiner og omgivelser. Han vet akkurat hva som er forventa og leverer nok sæd både til konvensjonelle doser, SpermVital og REDX. Laupens gull-genetikk er allerede tilgjengelig i deler av landet! Riison, som vi har hatt store håp til for globalmarkedet, sliter med å tilfredsstille kravet til sædkvalitet selv om han har fått noen ekstra måneder på Øyer. En så fin okse skulle vi gjerne hatt med videre, men slike ting kan skje, og nye, gode kandidater er snart klare til dyst.

Mengde pr. sprang

Marius Grinden – sørger god oksetrivsel og nøyaktig håndtering av produktet.

Foto: Anne Hege Hunskaar Tajet

De lab’ansatte er proffe på sædbehandling og sørger for at dosene som sendes ut fra Store Ree er tipp topp! Radmila Stojkovic og Anette Lundin.

Foto: Nina Hårdnes Tremoen.

SpermVital-doser av 12391 Laupen. Her er det 20 mill sædceller i hvert strå.

Foto: Anette Lundin

Laupen produserer godt, men antall aktive sædceller pr. sprang kan variere både mellom okser og med blant annet tappehyppighet, årstid, trivsel og genetiske forhold. Det er ca. 5 g i et sprang, og ett sprang kan gi opptil 1000 sædstrå!

Marius Grinden og noen flere røktere håndterer dyr og råsæd i oksefjøset, og det er ikke rom for slinger i valsen. Alt utstyr må være reint og temperert, og de edle dråpene må være riktig merket når de sendes videre til laboratoriene.

Nøyaktig produksjonsplan

Produksjonen er nøye planlagt, og det gjelder at Laupen og de andre oksene leverer til tida. Tar en okse «ferie» en tappedag, må «plan B» iverksettes så det blir minst mulig venting for de som står klare på laboratoriene. Det er jo kun ferskvare som gjelder, og både okser og ansatte må være klare og punktlige slik at neste ledd får gjort jobben sin.

Kvalitetskontroll x 3

Sæden kvalitetssjekkes før og etter fortynning til riktig konsentrasjon, og så fylles dosene på plaststrå under nøye overvåkning. Stråfargen er basert på oksenummer, rase eller sædtype, så det skal være enkelt å finne fram i sædbeholderen. Strå som ikke fylles ordentlig eller har uleselig trykk, må plukkes ut og kastes, og det er litt av en jobb å sjekke flere tusen doser hver dag. Dagen etter frysing kvalitetssjekkes sæden igjen, så du kan være sikker på at sædcellene er i toppform når du trenger en dose til ei brunstig ku.

Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene, altså! Se etter 12391 Laupen i nettbutikken, og følg med videre

Følg med videre!

Neste gang blir vi med på oksefotografering.