Eierskiftekurs
En gårdsoverdragelse er komplisert og vekker mange følelser hos de involverte. Det er derfor viktig å bruke god tid og forberede seg godt.
Bondelaget kjører jevnlige eierskiftekurs rundt om i landet. Det er fylkeskontorene som etterspør, finansierer og arrangerer kursene, mens undertegnede og statsautorisert regnskapsfører og eierskifteekspert Martin Johnsbråten fra Bondelagets avdeling for regnskap og juridisk service, foreleser.
Begge generasjoner bør være med
Vi liker best kurs hvor begge generasjoner og gjerne hele familien er til stede, men av og til ønsker fylkene også kurs kun for kommende unge bønder som står i ferd med å overta. Fordelen med å ha begge generasjoner, og gjerne hele familien til stede, er at alle hører det samme og kan starte en dialog om de vanskelige tingene i en eierskifteprosess. Et eierskifte innebærer ofte spørsmål om fordeling av arv og da særlig rundt fastsettelse av prisen på gården. Det er ofte store verdier som skal overføres og mange følelser som skal håndteres i forbindelse med et eierskifte. Dersom junior er gift eller samboer og har en kjæreste som er tiltenkt å være med på overdragelse på en eller annen måte, bør vedkommende også være med på kurset.
Kurs over to dager
Kursene går som regel over to dager, og som regel i helgene på vinteren og våren, men av og til etterspørres også dagskurs i uka.
Kursene innledes alltid med en gjennomgang av de menneskelige sidene ved et eierskifte før vi går over på de harde fakta innen juss, skatt og regnskap. De menneskelige sidene er svært viktige i en eiendomsoverdragelse for å styre alles forventninger og få frem hva det innebærer å overta et gårdsbruk både for de som skal overta, de som skal overdra og familien ellers.
Gjennomgang av «de harde fakta»
Vi går så igjennom arveloven og odelsloven, rettsforholdene for ektefeller og samboere, konsesjon, skattereglene ved et eierskifte, regnskapsføring, merverdiavgiftssystemet, skogbeskatning, kåravtaler, trygderegler og pensjon med mere. Det er mye å fordøye på to dager for deltakerne, men vi benytter et kompendium som deltakerne får utdelt som de kan notere i. Mange velger også å overnatte på kursstedet og kan da bruke kvelden til å diskutere eiendomsoverdragelsen med hverandre og de andre kursdeltakerne over en hyggelig middag.
Kan ta kurset i annet fylke
Vi rekker ikke over alle fylkene og hele landet hvert år, men det er lov å melde seg på i andre fylker enn der en selv bor. Det innebærer da kanskje at en må reise litt, men det får en ta som en tur. Oversikt over kursene publiseres på Bondelagets nettsider, ellers er det bare å ta en telefon å spørre når og hvor neste kurs er planlagt.