Forskjellig

Buskap for 50 år siden

Rasmus Lang-Ree

Starten på vektlegging av protein i melk

ÅRETS OKSE er P. Hustad 1594. I mangel pả bilde av denne oksen tar vi med et utsnitt av buskapen til Peder L. Amb, Gaupen, som er en av de ytterst få på Østlandet som har døtre etter denne oksen. Amb har til og med to dyr etter Hustad: 332 Kulla (innfeldt tilv.) og 331 Bolla (til h.) P. Hustad 1594 er etter Gunnarstorp 814. Mjølkeindeks: 113, Avlspoeng: 8,0 .

I Buskap og avdrått nr. 5 i 1974 kan vi lese at styret i NRF etter innstilling fra avlsrådet har vedtatt å begynne med litt vektlegging av proteininnholdet i melka. Noe av bakgrunnen er at et utvalg nedsatt av Norske Melkeprodusenters Landsforbund er i gang med å vurdere om proteininnhold skal få betydning for betalingen av melka. I lederartikkelen skriver redaktøren at siden avlsarbeidet tar sikte på å avle fram ei mest mulig økonomisk ku, vil en i praksis bare legge vekt på egenskaper som påvirker økonomien til produsentene. Men siden avlsarbeidet ar en framtidsrettet prosess understrekes det at «vi i planleggingen av avlsarbeidet må forsøke å vurdere situasjonen på forholdsvis lang sikt» og videre «Det kan derfor være riktig å legge avlsmessig vekt på egenskaper som en forventer skal få økonomisk betydning i framtida selv om det ikke har noen direkte betydning for produsentenes økonomi i øyeblikket. » Avslutningsvis skrives det at vekten som skal legges på protein i første omgang vil være meget beskjeden, men at den avlsmessige innsatsen på dette området lett kan økes hvis det skulle vise seg aktuelt å gjøre det.