Buskap for 50 år siden
Starten på vektlegging av protein i melk
I Buskap og avdrått nr. 5 i 1974 kan vi lese at styret i NRF etter innstilling fra avlsrådet har vedtatt å begynne med litt vektlegging av proteininnholdet i melka. Noe av bakgrunnen er at et utvalg nedsatt av Norske Melkeprodusenters Landsforbund er i gang med å vurdere om proteininnhold skal få betydning for betalingen av melka. I lederartikkelen skriver redaktøren at siden avlsarbeidet tar sikte på å avle fram ei mest mulig økonomisk ku, vil en i praksis bare legge vekt på egenskaper som påvirker økonomien til produsentene. Men siden avlsarbeidet ar en framtidsrettet prosess understrekes det at «vi i planleggingen av avlsarbeidet må forsøke å vurdere situasjonen på forholdsvis lang sikt» og videre «Det kan derfor være riktig å legge avlsmessig vekt på egenskaper som en forventer skal få økonomisk betydning i framtida selv om det ikke har noen direkte betydning for produsentenes økonomi i øyeblikket. » Avslutningsvis skrives det at vekten som skal legges på protein i første omgang vil være meget beskjeden, men at den avlsmessige innsatsen på dette området lett kan økes hvis det skulle vise seg aktuelt å gjøre det.