Tema: Kalv

Overvåk kalvehelsa fra kalven er født

Med SenseHub Dairy Youngstock kan kalvehelsa nå overvåkes allerede fra fødselen av, slik at melkeprodusentene får enda dypere innsikt og kan ta beslutninger på bedre grunnlag.

Inger Husveg Lassen

Produktansvarlig for SenseHub i Geno

Med SenseHub Dairy Youngstock fra fødsel og fram til 12 måneder, og deretter SenseHub Dairy fra første inseminering, kan helse og aktivitet nå overvåkes gjennom hele livsløpet. Slik sikres optimal utvikling og høy ytelse livet ut.

Foto: MSD Animal Health.

SenseHub Dairy Youngstock er den første løsningen på markedet som overvåker kalvens helse gjennom de første 12 levemånedene. Lanseringen sammenfaller med andre oppdateringer av SenseHub Dairy som blant annet innebærer økt kapasitet og effektivitet.

Varsler tegn på sykdom tidlig

SenseHub Dairy Youngstock gjør det lettere for melkeprodusenter å oppdage hvilke kalver og kviger som trenger oppmerksomhet. Via øretransponderen overvåkes dyreatferden konstant. Teknologien identifiserer dyr med atferd som faller utenfor den definerte normen, noe som indikerer at disse dyra bør sjekkes nøyere. Øretransponderen har et blinkende LED-lys slik at produsenten raskt og enkelt kan lokalisere individene det gjelder og sette i verk passende tiltak.

Kalver har en naturlig tendens til å skjule symptomer på sykdom. SenseHub Dairy Youngstock «ser bak» denne instinktive oppførselen og identifiserer potensielle tegn på sykdom, ofte før symptomene er tydelige for produsenten.

Spare tid

Med den nye teknologien kan melkebønder spare tid ved å konsentrere seg om de kalvene og kvigene som faktisk trenger tilsyn. Dette bidrar til bedre dyrevelferd og gjør det også enklere å bruke ressursene sine mer effektivt.

SenseHub-transponderen settes i øret rett etter fødselen og begynner å generere helsedata allerede innen 27 timer.

Flere oppdateringer av sensehub-økosystemet

I løpet av høsten lanseres SenseHub Dairy 8, og med dette vil SenseHub-økosystemet inkludere nye funksjoner. Mest relevant for norske SenseHub-brukere er det trolig at det vil bli enklere og raskere å legge til individer i grupper. Det vil også bli mulig å blokkere for uvanlig gruppeaktivitet, som for eksempel flytting ut på beite, slik at dette ikke påvirker brunstvarslene i hele gruppa og kun de dyra som faktisk er i brunst utløser varsel.