Avl

Ny bestillingsløsning for genotyping i Geno avlsplan

Til høsten skal løsning for bestilling av genotyping flyttes fra medlem. tine.no og over til Geno avlsplan.

Hanna R. Storlien
Eva Husaas

Begge avlsforskere i Geno

Fra september kan det bestilles elektroniske GS-prøvemerker.

Foto: Eva Husaas

Bakgrunnen for denne endringen er at dagens versjon av Kukontrollen skal avvikles. Derfor jobber Geno nå med løsning for at bestilling av genotyping skal kunne gjøres i Geno avlsplan. Informasjon om avlsemner (seminokseemne/embryodonoremne) og oversiktstabell over avlsverdier vil bli vist på samme sted.

Tilsvarende funksjonalitet på ny side

Funksjonaliteten for bestilling blir ganske lik dagens løsning på Tines sider. Visning av status for genotyping, samt om dyret er et avlsemne eller ei, skal ligge i selve bestillingstabellen. Man skal derfor kunne se om en kalv er utlistet som avlsemne og om det har blitt sendt ut utstyr for genotyping her. Dette gjelder både for kvige og okseemner. Det blir også mulig å filtrere denne tabellen så man kun får opp dyr som er aktive for bestilling, eller hvis man kun ønsker å se avlsemner.

Tabellen for å vise avlsverdier, som i dag ligger på medlem.tine.no, skal også flyttes over. Her er det tenkt funksjonalitet for å kunne laste ned tabellen som excelfil, samt å kunne velge hvilke indekser som skal vises, men det er ikke sikkert alt kommer med i første versjon.

Kombinert elektronisk øremerke og GS-prøvemerke

Fra september har vi åpnet vi opp for at produsenter skal kunne bestille elektroniske GS-merker. Vi kommer også til å beholde muligheten for bestilling av grønne GS-merker for dem som kun ønsker å ta prøve av noen få NRF-kvigekalver, og for å ta prøve av eldre dyr.

De grønne GS-merkene skal fortsatt benyttes på avlsemner. Derfor skal vi også få på plass en løsning der produsenter som benytter elektroniske GS-merker til genotyping av kvigekalvene sine, kan reservere seg mot å motta grønne GS-merker for genotyping av embryodonor-emner i tillegg. Innsendte prøver på avlsemner blir ikke fakturert for analyse. Det er ikke sikkert denne funksjonaliteten er klar helt fra starten da vi åpner for å benytte de nye merkene, men den kommer så snart den er klar.

Dette kan du lese mer om på side her.