Fra kalv til eliteokse
Ansatt!
For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Bare den genetikken som tjener markedet og avlsarbeidet aller best, blir valgt ut og kommer fellesskapet til del. Vi følger to oksekalver fra utvelgelsen. Nå har Laupen passert nåløyet og er «ansatt»!
Veterinær/kursansvarlig i Geno
Med godkjent sædkvalitet to ganger på rad og tommel opp etter okseevalueringen, har Laupen tatt innersvingen på den litt eldre Riison, og kan smykke seg med Eliteokse-tittelen, bare 11 måneder gammel. Han bryr seg nok fint lite om det selv, men for deg som ønsker rask genetisk framgang og god genetikk, er dette godt nytt.
Avlsverdi på 59
12391 Laupen har nemlig rekordhøy avlsverdi på 59. Han er spesielt sterk på melk og tørrstoff, jur og holdbarhet. Sæd av denne oksen blir først tilgjengelig for dere som driver melkeproduksjon her i landet, men med en så attraktiv profil er han allerede er bestemt for globalmarkedet etterpå.
Rett i produksjon
I det nye, flotte oksefjøset, har hver okse egen binge. Dermed kan alle okser flyttes til Store Ree og settes i produksjon med det samme de er klare. Dette gir kortere generasjonsintervall og bidrar til enda raskere avlsframgang.
Mer effektiv produksjon i nytt fjøs
Det er ingen tvil om at oksene trives godt i det nye fjøset på Store Ree, for nå er sædproduksjonen vesentlig mer effektiv enn tidligere! Det gjør det mulig å levere både konvensjonell sæd, kjønnsseparert sæd og SV-sæd av de beste oksene fra første stund.
Hvor mye de produserer, avgjør om de blir tilgjengelige i hele eller deler av landet når de lanseres.
Bedaglige arbeidsuker for oksene
Om de ansatte i fjøset har det travelt, har Laupen og de andre eliteoksene i fjøset på Store Ree relativt bedagelige arbeidsuker. Sæduttak fra hver okse foregår foreløpig 1 – 2 ganger hver uke, og hver 28. dag tas det blodprøver for dokumentasjon av helse for sædeksport. Noe oksene liker veldig godt, er den ukentlige dusjen som gjør at de holder seg like reine og fine som ei ku på sommerbeite.
Alt tilrettelagt
På oksestasjonen er alt lagt til rette for best mulige arbeidsforhold, både for okser og røktere. Tykke gummimatter på gulvet demper belastning på klauver og bein, og kraftige gjerder gjør at røkterne kan håndtere oksene på en trygg måte. Laupen må oppføre seg skikkelig når han er på jobb, ellers er det over og ut. Men dette er en grei kar, og nå er han i gang. Følg med Laupen og Riison videre i neste Buskap!