Forskjellig

Animalia

Storfekjøttkontrollen

Solveig Bjørnholt

Innlesning av vekter

Det nærmer seg innsett, og de fleste kalver som avvennes på høsten er i alder for å veie 200-dagersvekter. Har kalven fødselsvekt vil den få korrigert 200-dagers vekt hvis den veies når den er mellom 150 og 275 dager gammel. Korrigerte 200-dagers vekter gjør at du kan sammenligne vekt på kalvene dine, og du får et bedre grunnlag for å vurdere hvilke kuer i besetningen som bør satses på.

Storfekjøttkontrollen har siden 2017 hatt en funksjon for å lese inn veiefiler fra elektroniske vekter.

Dersom du ønsker å registrere flere ting på dyra etter innlesning av vektfila, kan du ta med dyra videre til masseregistrering. For å komme til denne funksjonen trykker man på Innlesningsdatoen helt til venstre i bildet. Da kommer man til et nytt bilde som viser alle dyrene som ble lest inn uten feil. Herifra kan man masseregistrere dyrene videre til for eksempel etiketter og beite/binge.

Beite/binge i beitesesongen

Beite/binge er et nyttig verktøy for å holde oversikt over besetningen både i fjøs og på beite. Du kan ta ut individlister for hvert enkelt beite samt ha dokumentasjon over hvilke dyr som har gått på hvilke beiter tidligere. Egen noteringsliste og tilsynsliste for beite/binge finnes ved å gå inn på det enkelte beite/binge.

Automatisk registrering av bedekning

Når man bruker Beite/binge for å registrere bedekning er det lurt å flytte avlsoksen og kuene fra hverandre når bedekningssessongen er over slik at bedekningsperioden ikke blir for lang. På den måten får man en mer nøyaktig angitt forventet kalvingsperiode.

Drektighetskontroll

Når kuene tas inn fra beite kan det være lurt å sjekke at de er drektige slik at eventuelle tomme kyr kan utrangeres. Insemineringer og drektighetskontroller som veterinær, seminteknikker eller eierinseminør legger inn i Dyrehelseportalen blir nå overført til Storfekjøttkontrollen. Merk at antall uker drektig ikke kan legges inn i Dyrehelseportalen, dette må produsenten legge inn selv i etterkant. Insemineringer og drektighet som legges inn via Dyrehelseportalen må rettes av vedkommende som har gjort registreringen i Dyrehelseportalen.

Uker fra og Uker til kan legges inn i Storfekjøttkontrollen på registreringen som kommer fra Dyrehelseportalen. Dette gjør man fra Individkortet. Dersom en drektighet blir endret i DHP så vil Uke fra og Uke til bli slettet i SFK. Da får produsenten en melding på forsiden om hva som er slettet og hvorfor.