Avl

To populære eliteokser

Hans Storlien

Leder kunde- og medlemstjenester i Geno

Det man ikke tror kan være mulig er mulig

Denne gangen presenteres to okser som begge kommer ut som nye eliteokser til alle i løpet av juni/juli måned. Det som er helt spesielt denne gangen er at toppoksen 12374 NR Lindvik med 55 i avlsverdi utgjør toppen sammen med 12349 NR Hallanger med 51 i avlsverdi. Begge disse oksene kommer fra samme besetning og er ikke et resultat av embryo – slå den! Denne gangen har vi valgt å presentere 12362 NR Nodland-P og 12374 NR Lindvik som begge har flotte profiler og vil bli populære i markedet.

12362 NR Nodland-P

Denne oksen er rangert som nummer to i avlsplanene og har en avlsverdi på 45. Oksen er kollet, og vil være i det norske markedet til desember. Dette er en ekstremt god okse på eksteriør, lynne, kalvinger og jurhelse. Den skiller seg ut med ekstremt gode verdier på fettprosent i mjølka. Fra fjøset på Store Ree uttales at oksen har et fantastisk godt lynne og er en svært god sædprodusent.

1017 Brigta.

Foto: May Sissel Nodland

12362 NR Nodland

Foto: June Witzøe

Slekt og geografi

Oksen er fra Rogaland og Eigersund kommune. Oppdretter er May Sissel Nodland og Øyvind Voilås. Faren er 24058 VR Vipes med 11996 Slettebo som morfar. Det er verdt å merke seg at Nodland har 11845 Hornemann i anetavla si. En mormors far som fortsatt har høy avlskvalitet. 24058 VR Vipes har vært et godt valg da tre eliteokser er etter denne oksen, 12349 NR Hallanger, 12351 Gosen og som nevnt 12362 NR Nodland-P. Alle tre eliteokser i inneværende periode.

Mora er 1017 Brigta som har en avlsverdi på 30, har hatt to kalver, og er på vei med sin tredje. Ingen ting å si på holdbarheten her. Oppdretter May Sissel Nodland kan fortelle at kua utmerker seg i flokken med «morsomme» nyvler, så hun er lett å kjenne igjen. Hun ble inseminert litt for tidlig så hun kom ikke opp i den store avdråtten på første kalv. Kua har aldri hatt alarm i roboten, og hun fungerer svært godt i fjøset med både godt jur og gode bein. Brigta har en gjennomsnittavdrått på 7 813 kg og skiller seg ut med veldig høy fettprosent på 4,31 i snitt og protein på 3,77 prosent.

Egenskaper

Koblingen mellom mor og far er som forventet. Mjølk er helt i tråd med mor og far – sterk på innhold, men litt svakere på mengde. Den gir gode koblinger på både kjøtt, fruktbarhet, hastighet, lynne, jur, bein og klauvhelse. Oksen er sterk på alle kalvingsegenskapene og er derfor en god kandidat til kviger. Brigta har lav avlsverdi for speneplassering bak, noe 12362 har tatt med seg i sin profil. Men uten alarmer på robot er tydeligvis ikke dette et problem på mor. Oksen har produsert kjønnsseparert sæd (REDX), da den har en profil som mange etterspør. Oksen er også plukket ut for det internasjonale markedet. Det er spesielt Australia som er interessert i denne oksen grunnet sine høye verdier for fettprosent i melka og kollet status.

12374 NR lindvik

@bt:Oksen er hornet og topper lista med 55 i avlsverdi, og er også en svært populær kar. Oksen har vært en effektiv sædprodusent, og er tidlig ute i markedet. Den har produsert SpermVital og vil komme med REDX etter hvert.

347 Nattros som er mormor til 12374 NR Lindvik.

Foto: Privat.

12374 NR Lindvik

Foto: June Witzøe

Slekt og geografi

Oksen er født i Vallavik i Vestland fylke og oppdretter er Ivar Lindvik. Ivar er også oppretter av oksen som er rangert nummer to på avlsverdi, 12349 NR Hallanger. Litt av en bragd! Oksen er sønn av 12218 NR Grimeland og 11961 Heggset er morfar. Mor til oksen er 398 Blanka som ble innkjøpt drektig fra en nabo. Blanka har hatt to kalvinger og er og er drektig igjen med sin tredje kalv som forventes i oktober. På papiret ser vi at denne kua utmerket seg med veldig høye verdier for fett og protein samtidig som hun har ligget godt over middelet for besetning i kg. Mjølk. Kua har i dag en avlsverdi på 40. Ivar beskriver kua som at hun ikke er blant hans favoritter. Hun har gode bein, god fruktbarhet. Trives ikke med for mye kos og har ei for svak rygglinje etter Ivar sin smak. Derimot trekker han fram mor til kua som fortsatt lever i beste velgående hos naboen. Ei veldig sterk og holdbar ku. Derfor valgte Ivar å presentere bilde av mormor til 12374 Lindvik.

Egenskaper

Denne oksen har vært ekstra heldig på kombinasjonen på kg mjølk der oksen har fått mest fra Grimeland med avlsverdi på 113, mens hans mor har 95 på samme egenskap. Han scorer betydelig høyere enn både mor og far på spenetykkelse og holdbarhet. Med Heggset i anene og Grimeland som samtidig er veldig svak på spener kan det være en utfordring, men det har gått tålelig bra på Lindvik. At mor ikke ble definert med det beste lynnet finner man igjen i avlsverdi på 68, mens Lindvik opererer med 94 på egenskapen og dermed fått mye av far på lynne. Fint er det også å se at Lindvik legger seg helt i tråd med mor på avlsverdi på korketrekkerklauv med en avlsverdi på 115. Kalvingsegenskapene er også gode. Oksen er en lettvekter noe han har arvet fra morssiden der vi finner en veldig grunn kropp.

12374 NR Lindvik vil produsere kjønnsseparert sæd da den har veldig god profil for dette. I tillegg er han tilgjengelig på Spermvital. Oksen er allerede plukket ut for det globale markedet.

@bt:Vi er inne i sommermjølkampanje, og det å lage gode planer med riktige okser nå er svært viktig for i framtida å ha det beste utgangspunktet for å produsere mer sommermjølk effektivt.