INTERVJUER/REPORTASJER

Tidligere melkebønder satser på allsidig landbruksredskap

Melkeproduksjonen ble avviklet for to år siden, og nå går det for fullt med entreprenørvirksomhet, salg av landbruksredskap til ATV`er og utegangerstorfe.

Rasmus Lang-Ree

Planeringsriva i aksjon.

Foto: Håkon Marius Kvæken

Kjersti Herstad og Stig Johannes Jøssund driver gård på Fosen i Trøndelag. Melkekua er erstattet med 38 storfe som går ute hele året (37 STN og 1 NRF). Starten på ABI Norge kom før melkeproduksjonen ble avviklet. Den første containeren med redskap fra ABI Attachements i USA kom omtrent samtidig som pandemien stengte ned Norge så det ble ikke akkurat noen pangstart.

Bedre utnytting av det bonden alt har

Kjersti forklarer at tanken med ABI er å selge allsidig jordarbeidingsutstyr som kan henges etter en ATV, kobles til trepunkt eller frontmonteres på en Avant, Weideman, minitraktor eller tilsvarende. I første omgang har de satset på ei planeringsrive som er en kombinert harv og slådd. Den kan for eksempel brukes til å reparere beiter som har blitt tråkket opp og ødelagt eller høvle veger.

Enkelt og solid

Tanken bak ABI skal være redskap som er fritt for duppeditter, enkelt å bruke og solid. På en demoturne var de innom ammekubonden Håkon Marius Kvæken i Løten og bildene vi viser er derfra. De tidligere mjølkeprodusentene er ivrige etter å få vist fram hvordan utstyret fungerer i praksis og forteller om gode tilbakemeldinger.