Forskjellig

Q-bonden

Redigert av
Heidi Stenseng

100 års jubileum i Kavli og walk of fame

I likhet med andre som har satt sitt særpreg på byen og landet, har mannen bak verdens første langtidsholdbare og smørbare ost, fått sin stjerne på Walk of fame i Bergen. Det er akkurat 100 år etter at innovasjonen hans så dagens lys. Den 18. mai 2024 kunne en stolt administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim, motta heder og ære på vegne av Olav Kavli, mannen bak verdens første, langtidsholdbare smørbare ost. Denne innovasjonen ble starten på et 100 år gammelt industrieventyr som fortsatt lever i beste velgående.

Walk of fame

Utdeling på walk of fame - Erna Solberg og Kristine Aasheim.

Foto: Kristin Von Streng-Alfheim

Erna Solberg overrakte stjernen, og sammen med Torstein Selvik avduket hun også stenen til O. Kavli, som ligger side om side og i godt selskap av personligheter som blant annet Aurora, Kygo og Edvard og Nina Grieg. Sammen med Olav Kavli fikk også flere andre hedersutmerkelsen.

– Dette er "stjerner" som har betydd mye for landet, regionen og satt byen på kartet. En fellesnevner til de som fikk sin stjerne i år er at de i likhet med Olav Kavli, har hatt et stort ønske om å gjøre en samfunnsnyttig innsats og skape verdier som gis tilbake til folket, sier Aasheim. Hun synes det er ekstra stas at utmerkelsen kommer i et jubileumsår for Kavli.

100 år gammel innovasjon

Den fortsatt så populære smøreosten så nemlig dagens lys for første gang for 100 år siden, da under navnet Primula. Det var først etter mye prøving og feiling at Olav Kavli, født Ole, lykkes med sin banebrytende innovasjon. – Både innovasjonen og vågemotet til mannen som kom til Bergen med 60 kroner i lommen, har satt spor i både oss som jobber med dette hver dag, men også skapt minner og hverdagsmagi for et turgående og matpakkespisende folk, sier Aasheim og hevder at innovasjonen er like aktuell i dag.

– Alle som har en drøm å gjøre nytte for seg kan bli inspirert av å følge i Olav Kavli sine fotspor og reflektere over hvilke verdier man har lyst til å skape for fremtidige generasjoner, sier en stolt Aasheim som nå inviterer hele Norge til jubileumsfest i butikkene som selger osten.

Alt overskudd til gode formål

– En annen ting som er unikt, og som vi i Kavli er veldig stolte over, er eierskapet vårt, slår Aasheim fast.

Olav Kavli skriver i sin biografi «Med ost i kofferten» at farens sitat om at det ikke var noe stas med penger om man ikke samlet andre verdier.