INTERVJUER/REPORTASJER

Kvæfjordbønder bygger business på miljøjord

Samvirkeselskapet Kvæfjord Miljøjord eies av 12 bønder i Harstad og Kvæfjord. De samme 12 er også leverandører av husdyrgjødsel som er en del av råvaregrunnlaget.

Terje Olsen

Frilansjournalist

Her demonstrerer Frode Vik at tørrstoffet kommer ut nesten luktfritt og tørt.

- Vi starter produksjonen av miljøjord slik at forbrukerne kan handle hos oss på forsommeren, forteller Frode Vik, styreleder i Kvæfjord Miljøjord SA. – Vår første store kunde er Vegpakke Harstad, et kjempestort vegprosjekt som nå nærmer seg sluttfasen. Vegskråninger og rundkjøringer tar unna store mengder miljøjord fra oss. Det blir grønne lunger i de nye omfattende trafikkløsningene. Vi er stolte av at vi lokalt kan produsere noe som er så synlig for folket i regionen, sier Vik til Buskap.

Investert 10 millioner

Det bondeeide selskapet har brukt seks år. på prosesser og bygging. Anlegget ligger på den tidligere travbanen mellom Kvæfjord og Harstad, på et område opprinnelig regulert som et LNF-område på ca. 30 dekar. Forsinkelser oppsto da det måtte omreguleres til industriformål. Det oppsto også forsinkelser på grunn av reintrekkveger i området slik at industriområdet måtte flyttes. – Det framkom forhold som både overrasket oss og forsinket oss. Men nå er vi klare! sier styrelederen.

Vi har brukt 10 millioner på å etablere anlegget. To reaktorer skal omdanne flis, kloakkslam, tørrstoff av husdyrgjødsel og annet organisk materiale til miljøjord/ kompost. Målet er å produsere 8 000 kubikk i året.

Fra etablering til produksjon og salg

Gjennom flere år har publikum i Sør-Troms-regionen hørt og lest om Kvæfjord Miljøjord SA.

- Nå skal de får se resultatet helt konkret, sier Frode Vik og Rolf Ingar Eggum. Eggum er landbrukssjefen i Kvæfjord som opprinnelig sådde frøet til prosjektet. Også Eggum er kry!

- En lang fase med planlegging og etablering er over. Vi går over i produksjon og derfra til videre utvikling med flere typer råstoff. – Dette er bra for bønder, kommunene og folk flest, sier Eggum.

«Blå bæsj»

Kvæfjord Miljøjord SA baserer sin produksjon på lokal tilførsel av husdyrgjødsel og annet organisk Her demonstrerer Frode Vik at tørrstoffet kommer ut nesten luktfritt og tørt. avfall fra Harstad og Kvæfjord.

Det er ikke tilstrekkelig i lengden. Derfor settes det inn støt for å ta inn råstoff fra oppdrettsnæringa.

Det er store mengder laksebæsj fra landbaserte smoltanlegg i regionen, ressurser som i dag kjøres med trailere til anlegg i Trøndelag for å brennes. Mengdene øker og her er det en ressurs vi i Kvæfjord Miljøjord SA vil ha tak i. Når det er utviklet teknologi god nok i oppdrettsnæringa for å ta vare på mer bæsj på land og i havet, så vil råstoffgrunnlaget for virksomheten vår på Kvæfjordeidet øke betraktelig. Det er kortere å kjøre til Kvæfjord enn til Trøndelag, sier Vik og Eggum.

Finansieringen

Rolf Ingar Eggum (til venstre) og Frode Vik foran de to store reaktorene Kvæfjord Miljøjord SA fikk kjøp rimelig fra et avfallsselskap i Lofoten. De er maskineriet i produksjonen av miljøjord.

Finansieringen av de 10 millionene som er benyttet så langt er satt sammen av finansieringspakker fra Kvæfjord kommune, Gjensidigestiftelsen, Troms Fylke, Innovasjon Norge og KMP (Nasjonalt klima- og miljøprogram) samt fra bøndene selv. Virksomheten er organisert som et samvirkeselskap med bønder fra Kvæfjord og Harstad som eiere/medlemmer.

Samvirkeorganisering

Bøndene har investert i eget teknisk utstyr, komprimatorer som skiller tørrstoffet i husdyrmøkka fra det flytende. Tørrstoffet har de så langt pløyd ned i ny åker og den våte delen har de sprøytet på grasenga. Tørrstoffet er også med stort hell benyttet til talle i grisefjøs. I de siste åra har bøndene i Kvæfjord nydyrket ca. 1 500 dekar jordbruksland for å styrke matproduksjon i jordbrukskommunen. Og dette fortsetter i jordbrukskommunen.

I starten har selskapet påtatt seg et oppdrag for grunneier og bonde Endré Tobiassen, som har stilt over 20 mål til disposisjon for prosjektet. Kvæfjord Miljøjord SA skal nydyrke et stort areal ved den gamle travbanen og benytte miljøjord for å skape godt dyrkingsland.

Bøndene leverer ikke husdyrgjødsla gratis. Styreleder Frod Vik forteller at de i første omgang kom fram til at prisen de får pr. kubikk skal settes i sammenheng med kunstgjødselprisen. Det innebærer at det skal dekke prisen for mengde kunstgjødsel med samme effekt.

Forbud mot torv

Separatorhodet ligger åpent og synlig. Ni av tolv medlemmer av samvirkeselskapet har gått til innkjøp av en slik separator. Én bonde leier også bort separatoren til de som ikke har.

En viktig bakgrunn for at Kvæfjord- produktet kan få et stort marked er nye bestemmelser for bruk av torv fra myr. Det blir det bråstopp for. Miljødirektoratet har bestemt at produkter basert på torv skal utfases for hagebruk allerede i 2025. For proffmarkedet er utfasingsfristen 2030.

I Skibotn i Nord-Troms har Rå Biopark etablert et gigantanlegg for avfall. Rå Biopark er allerede Nord-Norges største miljøsamarbeid og har kapasitet til å hente avfall fra over 40 kommuner.

De skal investere 500 millioner i et anlegg som skal produsere biodrivstoff med matavfall fra Nord-Norge nord for Vestfjorden som råvare. Planen er leveranse av gass tilsvarende 6 millioner liter noe som vil være en tiendedel av den norske produksjonen av biogass. Restene etter biodrivstoffproduksjonen blir råvare for miljøjord. Kvæfjord Miljøjord SA og Rå Biopark har nemlig inngått en intensjonsavtale om levering av organisk råstoff til Kvæfjord.