Kusignaler
Kusignaler på beite
Når dyra går ute er ofte signalene lettere å se. Både hos enkeltindivider og hvordan de oppfører seg som flokk.
Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder
Hvis en studerer kyr på beite ser en naturlig eteatferd. Kyrne beiter i en halvsirkel i rundt seg og sorterer ut de mest næringsrike og smakelige vekstene. De eter 12–14 måltider per dag og beiter mest aktivt tidlig på morgenen og på ettermiddagen. Etter hvert som beitekvaliteten avtar utover sensommeren bruker de mye mer tid på beiting enn på våren. En kuflokk trenger 2–3 ganger så stort beiteareal i september i forhold til mai.
Overgang fra innefôring til ungt beitegras
Ved beiteslipp om våren er det en stor overgang fra innefôring til ungt beitegras som er rikt på sukker. Det gir gjerne blaut møkk. Følg med på dette finn gjerne en praktisk løsning for god overgangsfôring. Det kan være tidlig beiteslipp og supplering med strukturfôr i fôrhekk. Eller det kan være å fôre inne halve døgnet i starten.
Følg spesielt med på de lågtrangerte
Kua gir oss mange signaler på beite som det er viktig å merke seg for å øke produksjonsresultatet og forebygge sykdom. Se på rangordningen og følg spesielt med på kyr som er lågt på rangstigen. Dette er risikokyrne som det oftest blir problemer med. Se etter om de lågtrangerte får stå i fred ved drikkekaret. Kanskje det trengs flere drikkepunkt? Vatn er meget viktig for mjølkesyntesen og fordøyelsen av fôret. Sørg også for at alle dyr har tilgang til et område med skygge for å unngå oppheting.
Vomfylling et viktig tegn
Følg med på vomfylling. Dårlig vomfylling tyder på at fôringa ikke fungerer. Det vil gi dropp i ytelse og lågere fettprosent. Tiltak kan være å justere kraftfôrmengder eller la kua stå inne et par dager på godt strukturfôr. Det kan også være lurt med systematisk holdvurdering om sommeren. Det er trolig den beste måten å regulere fôrstyrken på i forhold til kvalitetsutviklingen på beitene.
Reager raskt på beinproblemer
Vær oppmerksom på kyr som går med senket hode og krum rygg. Det er tegn på begynnende halting. Beinproblemer gir risikokyr med lågere fôropptak og nedsatt produksjon. Finn årsaken til beinproblemene og sett inn tiltak raskt. Bruk sykebingen aktivt og la risikokyr heller stå inne i perioder.
Mot vinden
Kyr beiter ofte mot vinden. I hvert fall når de går på utmarksbeite eller har tilgang på store arealer. De har god luktesans og vil gjerne beite mot vinden for å kontrollere området foran seg. I flyhistoriens begynnelse brukte visst pilotene beitende kyr som indikator på vindretningen, som ellers kunne være vanskelig å holde styr på i lufta.