Organisasjon

Geno Inspiria

Avlsrådgiving gir økt lønnsomhet

Etter sommeren lanserer Geno lanserer et nytt helthetlig konsept for avlsrådgiving, semintjenester, fag og kurs.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Det ligger mye penger i økt avlsframgang i egen besetning og Geno styrker nå tilbudet om avlsrådgiving over hele landet. På bildet er avlsrådgiver Gro Knutsen i full sving i fjøset til Kurompa samdrift i Bø.

Foto: Rasmus Lang-Ree

I Geno jobber vi hver dag for at storfebonden skal få tilgang til stadig bedre genetikk, og vår målsetting er at alle våre kunder skal ha en god plan for avl i egen besetning. Planen skal legge grunnlaget for høy avkastning, god helse og funksjonelt eksteriør, og er således svært viktig for både drift og økonomi. I dag samarbeider vi med dyktige avlsrådgivere i Tine Rådgiving, i tillegg til at noen seminteknikere også er avlsplanleggere. Vi ønsker nå å styrke tilbudet i hele landet gjennom å utvikle et helhetlig konsept bestående av rådgivning, semintjenester, fag og kurs.

Gode rådgivere og godt verktøy er gull verdt

Grunnlaget for dette konseptet legger vi nå gjennom en ny samarbeidsavtale med Tine Rådgiving med målsetting om et enda tettere samarbeid innenfor avlsrådgivning, for å sikre våre medlemmer en god start på avlsplanleggingen i egen besetning. Det ligger mye økonomi i å jobbe langsiktig og bruke de rette verktøyene. GS-test av dyra i besetningen gir deg full oversikt over genetisk nivå, og hvilke kviger du bør satse videre på. Gjennom Geno avlsplan legges et godt grunnlag for å ta ut dette potensialet ved å velge de rette avlsdyra. Økt inntjening på kr 200,- pr. ku pr. år pr. avlsverdipoeng økning i egen besetning går rett på bunnlinja. Gjennom verktøyet SimHerd får du hjelp til å optimalisere bruken av krysninger med kjøttfesemin på melkeku som kan gi deg 5 000 kroner mer i økt slakteverdi. Gode rådgivere og godt verktøy er dermed gull verdt.

Større og mer kraftfulle kompetansemiljøer

Tine Rådgiving og Norsk Landbruksrådgiving (NLR) utreder mulighetene for å styrke rådgivningstjenestene innen husdyr- og planteproduksjon gjennom et tettere samarbeid, spesielt der de har komplementære tjenester. Målet er å gi størst mulig verdiskaping for bønder gjennom kunnskapsutvikling, formidling og rådgivning tilpasset bondens behov. Utviklingen skjer raskt på kunnskapsfronten noe som stiller stadig større krav til rådgiverne. Samtidig kommer det stadig flere digitale løsninger som gir økt beslutningsstøtte hos produsenten. Nordisk ligger det et ytterligere potensial i samarbeid, og vi i Geno heier på Tine og NLR sitt initiativ som et første skritt for å skape noe kraftfullt sammen. Det vil tjene hele næringa.

Vi gleder oss til å lansere det nye konseptet for avlsrådgivning etter sommeren.