Avl

De beste eliteoksene også som SpermVital

I Buskap nummer 2 i år ble det satt søkelys på tilgjengelighet av SpermVital- sæd. Dette har vi også fått mange tilbakemeldinger på fra dere som medlemmer. Det er derfor med stor glede at vi nå lanserer en endring som de som ønsker å benytte SpermVital vil få stor glede av.

Hans Storlien

Leder kunde og medlemstjenester i Geno

Nå kan du få SpermVital av disse oksene:

12352 NR Reinaaga-P.

Foto: Julie Witzøe

12355 NR Brandstad.

Foto: Julie Witzøe

12362 NR Nodland-P.

Foto: Julie Witzøe

12374 NR Lindvik.

Foto: Julie Witzøe

Gammel modell for produksjon av spermVital skrotes

Tidligere har vi delt eliteoksene i to grupper. Ei gruppe har produsert kjønnsseparert REDX og ei gruppe SpermVital. Det har vært naturlig at de markedsmessige mest interessante oksene har produsert REDX, mens de andre har produsert SpermVital. Dette har medført at mange okser som er lite oppført på avlsplanene har vært tilgjengelig på SpermVital, mens de som har kommet opp mye på avlsplanene kun har vært tilgjengelig med vanlig sæd og kjønnsseparert (REDX).

Nytt oksefjøs gir nye muligheter

Etter at oksene flyttet inn i nytt fjøs ser vi at oksene produserer bedre. De kommer raskere i gang med produksjonen etter ankomst Store Ree, og antallet doser per produksjon har økt. Dette gir oss nye muligheter til å produsere flere varianter av sæd på samme okse. Dette betyr at en kommende eliteokse kan produsere både vanlig sæd, REDX og SpermVital før oksen lanseres som eliteokse. Vi har også startet opp med regional fordeling der enkeltokser bare lanseres i ett område om gangen. Dette gir oss også bedre tid til å produsere alle varianter før oksen lanseres i full skala over hele landet. Vi må alltid sikre at det produseres vanlige doser av hver enkelt okse for å sikre en mulig framtidig rekruttering av sønner etter alle eliteoksene.

Lansers nå i juni

I juni lanseres seks okser som SpermVital som er blant de mest anbefalte førstevalgene på avlsplanene og som profilmessig er veldig interessante okser. Dette gjelder, 12252 NR Reinaaga-P, 12355 NR Brandstad, 12357 NR Stavran, 12359 NR Olstad-P, 12362 NR Nodland-P og 12374 NR Lindvik. Fire okser er igjen fra forrige utvalg, dette er 12334 NR Udjus-P, 12343 NR Stokka, 12346 NR Kalland-P og 12348 NR Kjosaas-P. Det vil dermed bli ti okser tilgjengelig der fire okser er fra gammel modell for produksjon av SpermVital og seks okser er av ny modell for produksjon, og dermed svært attraktive okser. Fra eliteokseutvalget i oktober vil alle oksene være representert med den nye modellen, som betyr at alle okser med høy popularitet har produsert SpermVital.