HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Aktivitetsmåling i beitesesongen

På beite kan det være vanskelig å fange opp brunsten, spesielt på kvigene, og få inseminert til riktig tid. Men med aktivitetsmåling kan du gå beitesommeren lyst i møte, ettersom du har full oversikt over dyras brunst og helse, også når de går ute. Dermed kan du kanskje også få produsert mer sommermelk til neste år?

Inger Husveg Lassen

Produktansvarlig for SenseHub i Geno

Dekningsområdet til SenseHub-antenna er 200 x 500 meter, så systemet dekker både fjøset og beitene i nærheten. Også når dyra går på utmarksbeite lenger unna, vil aktivitetsmåleren fungere godt, ettersom kyrne trenger å befinne seg innenfor dekningsområdet én gang i døgnet for å få registrert data.

Foto: MSD Animal Health

Nyheten SenseHub Dairy Youngstock overvåker kalvehelsa 24/7, fra avvenning til første inseminering. Slik sikrer man optimal utvikling hos ungdyra og høy ytelse på lang sikt.

Foto: MSD Animal Health

Med aktivitetsmåleren SenseHub får du løpende informasjon, også i beitesesongen, om hvor de ulike dyra befinner seg i brunstsyklusen, og du får varsel når det optimale tidspunktet for inseminering nærmer seg. Ved inseminering til riktig tid får du opprettholdt ønsket kalvingsintervall og kalvingstidspunkt.

Drektig eller ei?

Mange foretrekker å inseminere før dyra slippes ut på beite, men ute på beitet kan det være en utfordring å fastslå om dyra, og særlig kvigene, har blitt med kalv. SenseHub hjelper deg med å anslå sannsynlig drektighet, slik at du vet om insemineringene som ble gjort før beiteslipp har vært vellykkede. Etter som dagene ute på beite går, og ingen brunstvarsler kommer for de aktuelle dyra, vet du at insemineringene har gått slik de skulle, og du slipper å vente til innsett om høsten med å finne ut hvor mange dyr som faktisk ble drektige. Det anbefales likevel å drektighetskontrollere ved innsett for å være helt sikker.

Fange opp dyr som har kasta

Når aktivitetsmåleren sender brunstvarsel på et dyr som allerede er inseminert, har kua trolig kasta. Da kan du tidlig planlegge neste inseminering, slik at du ikke havner for langt på etterskudd i forhold til det kalvingsintervallet du foretrekker. Kombinerer du aktivitetsmåling med en god fanghekk, blir inseminering enkelt å få til, også om sommeren.

Tilpassa kjønnsseparert sæd

Planlegger du å produsere mer sommermelk, kan du sikre deg tilgang på flere gode hunndyr for melkeproduksjon ved å inseminere med REDX om våren og sommeren. Inseminering til riktig tid er spesielt viktig ved bruk av REDX, fordi levetida til spermiene er kortere enn ved bruk av konvensjonell sæd. Med SenseHub vil du ikke bare få god oversikt over brunsten; aktivitetsmåleren har også en egen funksjon som viser optimalt tidsrom for inseminering ved bruk av nettopp kjønnsseparert sæd.

Finner medløperne

Ute på beite kan det være vanskelig å skille de brunstige dyra fra medløperne. Med SenseHub er ikke dette lenger et problem. Oversiktlige grafer viser et tydelig fall i drøvtygginga når kua er i brunst, og for medløpere vil ikke drøvtyggingskurven gå like mye ned. Når SenseHub samtidig viser en lavere brunstindeks for dyra som ikke er i brunst, blir det lett å avdekke medløperne.

Dekker et stort område

Om du har dyra gående ute i nærheten av gården din, er dekningsområdet til SenseHub-antenna så stort (ca. 200 x 500 meter) at det dekker både fjøs og beiter i nærheten. Også når innmarksbeitene ligger lenger unna, kan SenseHub fungere godt. Dyra trenger bare å befinne seg innenfor controllerens rekkevidde én gang i døgnet for å få registrert data. Dette kan du få til ved å plassere vannkilden eller salt- og mineralsteinen i nærheten av antenna. Du kan også utvide controllerens rekkevidde ved å koble til flere antenner.

Varsler helseutfordringer

SenseHub fanger opp og varsler unormal endring i aktivitet og drøvtygging. Også når dyra er ute på beite vil du få tidlig varsel om sykdom, utilpasshet og hendelser som kan påvirke individets og besetningas helse. Slik blir det mulig å behandle tidlig i sykdomsforløpet, eller sette i verk forebyggende tiltak allerede før sykdom oppstår.

En gård, flere brukere

SenseHub-programmet er så enkelt og oversiktlig at aktivitetsmåleren trygt kan overlates til andre, om man har dyra på fellesseter eller har arbeidshjelp. Flere brukere kan ha tilgang til samme SenseHub-system, via mobilappen, slik at også røkteren får tydelig varsel om brunst, dyr som må ha tilsyn og annet som bør sjekkes. Og selv om du er borte fra dyra dine og travelt opptatt med andre ting om sommeren, er informasjonen om besetninga alltid lett tilgjengelig på mobilen din.

Nyhet: Overvåker også kalvehelsa

Denne våren ble SenseHub Dairy Youngstock lansert. Med Youngstock overvåker man kalver og ungdyr fra avvenning til inseminering. Løsningen identifiserer og varsler atferdsendringer og sykdomssymptomer før slike tegn synes på kalven. Dermed kan man sette i verk tiltak tidlig og gi kalven gode muligheter til å utvikle seg til ei sunn og frisk melkeku med høy framtidig ytelse.

Utstyrer du både kalver, kviger og kyr med aktivitetsmåler og lykkes med insemineringa, investerer du både i raskere avlsmessig framgang og framtidig produktivitet.