HELSE/FRUKTBARHET/DYREVELFERD

Kusignaler

Flytting av dyr

Kyr er i utgangspunktet samarbeidsvillige. Som røkter er det viktig å være tydelig på hva du ønsker av kua og belønne ønsket atferd.

Tekst og foto:
Ola Stene

Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder

ola.stene@fkra.no

Hastverk blir fort lastverk når en skal flytte dyr. Det gjelder å utnytte kuas vilje til samarbeid, og veksle på å utøve press og belønne kua for riktig atferd.

Som oss mennesker har kyrne intimsone. Kommer andre individer innenfor denne sonen oppleves det som stressende for kua. Hvor stor intimsonen er varier sterkt mellom individ og hvor vant kua er med håndtering. Det vil også være avhengig av tilliten kua har til røkteren som nærmer seg og generelt stressnivå i flokken. En kan teste dette med å gå rolig mot kua forfra og se hvor nærme du kommer før kua viker unna og beveger seg bort. Vanligvis viker kua når avstanden er fra 1 til 3 meter.

Intimsona

Når kyr skal flyttes mellom beiter, til transporthenger og klauvboks kan intimsona utnyttes for å gjøre flyttingen så effektiv som mulig. Kyrne ser på røkteren som leder i flokken og kyrne ønsker som regel å samarbeide. Men det gjelder å være tydelig i kroppsspråket. Her kan en virkelig trene cowboy-egenskapene. Røkteren går inn i intimsonen for å legge press på kua for å signalisere ønske om forflytning. Vanligvis prøver kua å gå motsatt vei for å få røkteren utenfor intimsonen. Kommer du fra høyre vil kua gå mot venstre, kommer du skrått fra venstre bak vil kua svinge skrått mot høyre og så videre. En god røkter utnytter kuas vilje til samarbeid, og veksler på å utøve press og belønne kua for riktig atferd.

Når kua går riktig vei bør røkteren trekke seg ut av intimsona for å gi belønning for ønsket atferd, men sørg for å være synlig slik at kua har kontroll på deg og dine ønsker. Gå innenfor intimsona for å utøve press og ta et par skritt tilbake for å belønne riktig bevegelse. I prinsippet er det samme teknikk som brukes av gjeterhunder og en cowboy til hest.

Synsfelt

Kyrne har øyne plassert på siden av hodet og har derfor et stort synsfelt og begrenset dybdesyn. Ser du hodet på kua, så ser kua deg. Og i praksis er det kun et område rett bak seg at kua ikke har oversikt over. Bruk dette aktivt ved driving av dyr. En røkter som går bak ei ku eller en kuflokk som skal rett fram gjør lurt i å vise seg vekselvis på høyre og venstre side. Da skjønner flokken, med lederkyrne i spissen, at de er på riktig vei og de har hele tiden full kontroll på hvor røkteren er.

Rang

Rangordningen i en kuflokk er sterk og ved flytting/driving av dyr blir det fort etterarbeid med gjerding om en ikke tar hensyn til dette. Hvis en prøver å drive på de bakerste dyra vil disse ofte heller gå ut til en av sidene i stedet for å gå forbi høgere rangerte dyr. Hastverk er derfor gjerne lastverk når dyr skal flyttes. Kyr som er tørste eller sultne er også mindre samarbeidsvillige. Prøv å unngå dette, særlig hvis de skal flyttes over en lengre strekning.