Kusignaler
Klipp dusken
Duskete haler er kjekke å ha til å vifte vekk fluer med, men av hygieniske årsaker bør duskene klippes av når dyra tas inn på høsten.
Fagleder storfe, Felleskjøpet Rogaland Agder
Klipping av dyra ved innsett har tidligere blitt omtalt i denne serien. Det er viktig både for at dyra skal holde seg rene og for at de skal svette mindre. Men husk å ta haledusken også. Den har lett for å bli møkkete. Og når kua vifter med halen havner møkka ofte på ryggen og over krysset. De som mjølker manuelt er godt kjent med å få en hilsen med kuhalen over ansiktet, så klipping kan godt sies å være et HMS-tiltak også. Rene dyr reduserer smittepress og øker trivsel for både folk og dyr.
Tidligere bruk
I gamle dager ble håra fra kuhalen utnyttet til forskjellige ting. De kunne veves sammen med grov ull og brukes til såler eller matter. Det ble også laget mjølkesiler av hår fra kuhaler, selv om det kanskje var mer vanlig å bruke hestetagl.
Fram til 1960-åra var det relativt vanlig å levere inn hår fra hest og ku til produksjon av krøllhår. Hårene ble renset og kokt, og varmebehandlingen gjorde hårene krøllete. Krøllhår holder formen godt. Og derfor egnet dette seg godt til stopping av møbler og madrasser, og for eksempel til å lage isolerende innleggssåler. Krøllhår ble også brukt til framstilling av filtre til ulike typer industri.