Tema: Gjødsel

Separert storfegjødsel på eng

I våre forsøk i Innlandet fant vi bedre spredeegenskaper og avlingsrespons med flytende fraksjon av separert storfegjødsel enn ubehandla gjødsel, og ser det som et alternativ til ekstra vanninnblanding for husdyrgjødselspredning på eng.

Sveinung Sandberg

Grovfôrrådgiver NLR

har forkortet en artikkel skrevet av Oddbjørn Kval-Engstad i 2021

Sprederesultat i feltet i Valdres: fra venstre tørr separert, blautgjødsel og våt separert.

Foto: Magnhild Strand.

Med bakgrunn i økende interesse for separering av husdyrgjødsel og flere separeringsanlegg i drift, gjennomførte vi fire forsøksfelt med spredning på eng i Innlandet. Vi tok med spredning av «tørr» fraksjon for å høste erfaring til sammenligning med spredning av talle på eng. Formålet i forsøket var å finne nitrogenvirkningen av gjødsla. Forsøka ble gjennomført med gjødsling etter 1. slått og høsting av 2. slått.

Forsøksoppsett

Vi tok sikte på 8 kg mineralsk N (nitrogen) pr. dekar der vi brukte organisk gjødsel. Mengde husdyrgjødsel ble bestemt ut fra kjente verdier, generelt eller tidligere analyser hos feltvertene. Det ble tatt prøver til laboratorieanalyse i forbindelse med spredning på tre av felta, for å kontrollere avlingsresultat. Ved kalibrering før spredning av gjødsla viste det seg at planlagt mengde tørr gjødsel ga urimelig tjukt dekke oppå bakken og mengden ble redusert til 6 kg N. Sjøl redusert mengde ga et betydelig gjødsellag, som vist i bilder fra ett av felta.

Gitt mindre gjødsel enn planlagt

Veksten utover sommeren 2021 var prega av tørkestress i store deler av Innlandet, og det slo også ut i våre felt. Det var nok medvirkende til at felta ga mer ujamne resultat enn normalt, i tillegg til moderat avlingsnivå.

Gjødselanalysene viste at i Valdres, Sør­Fron og Jevnaker ble det gitt mindre nitrogen med husdyrgjødsel enn planlagt (unntatt tørr separert i Jevnaker), og størst underdosering med separert gjødsel. I gjennomsnitt for de tre felta ble det tilført 4,8 kg N fra våt fraksjon og 6,1 kg N fra ubehandla blautgjødsel. Merk at gjødsla er tildelt etter ammonium­nitrogen, som innebærer noe ammoniakktap under alle praktiske forhold. Sjøl med gylle vil 25 prosent ammoniakktap være regna som et bra resultat ved overflatespredning om sommeren, det vil si at 8 kg N tildelt kan forventes å gi virkning på 6 kg N.

Ingen avlingsøkning med tørr fraksjon

I gjennomsnitt ga ikke tørr separert gjødsel avlingsøkning sammenligna med ugjødsla ruter. Det skyldes blant anna tørre forhold som ikke ga frigjøring av nitrogen, og veksthemming på grunn av gjødsellaget rundt plantene. Sjøl om gjødsla i og for seg har bedre spredeegenskaper enn talle, må vi derfor begrense mengdene ved overflatespredning. Tørr fraksjon er langt bedre egna til nedmolding.

Tabell 2. Avlinger, kg tørrstoff pr dekar, 2.slått

Ledd

Vang i Valdres

Jevnaker

Sør-Fron

Ringsaker

Gjennomsnitt

Ugjødsla

204

381

336

402

331

Separert storfegjødsel, tørr del

243

368

342

376

332

Blaut storfegjødsel

297

425

380

421

381

Separert storfegjødsel, våt del

263

442

397

463

391

Fullgjødsel 22-3-10, 6 kg N

281

424

433

454

398

Fullgjødsel 22-3-10, 8 kg N

355

489

386

436

416

Fullgjødsel 22-3-10, 10 kg N

338

437

440

460

419

Bedre N-virkning med våt fraksjon

Våt separert gjødsel ga like god eller bedre N­virkning enn useparert storfegjødsel. Når vi samtidig vet at på minst tre av felta ble det tilført mindre mineralsk nitrogen i våt separert enn useparert gjødsel, ser det ut til at utnyttingsgraden er litt bedre, trolig på grunn av lågere ammoniakktap. Både i forsøka og hos vertene ble det registrert mindre tendens til danning av belegg eller gjødselstriper etter spredning av våt separert enn useparert gjødsel. Sjøl om det er igjen en del tørrstoff etter separering er dette langt mer finfordelt enn uten separering, og det gir bedre viskositet i gjødsla.

Større sikkerhet ved spredning

Resultatene fra fullgjødsel­ledda er mer ujevne enn vanlig, sannsynligvis på grunn av vekstforholda. I gjennomsnitt har vi likevel fått litt større avling med 8 enn 6 kg N/dekar, og våt separert ga praktisk talt samme avling som 6 kg N i Fullgjødsel. De praktiske spredeegenskapene innebærer at vi trolig kan spre våt separert gjødsel med større sikkerhet enn useparert gjødsel tilsatt moderate mengder vann, når det er varierende værforhold ved spredning.

Se hjemmesiden til NLR for flere fagartikler om bruk av separert husdyrgjødsel.