Sentrifugalsprederen må justeres etter vekt og topografi
Begrepet presisjonsgjødsling har eksistert i mange år. Dette er ikke et statisk begrep, men et begrep som er i stadig utvikling eller forbedring. Nå er søkelyset satt på presisjonsnivået på sentrifugalsprederen.
Utviklingen av presisjon og kapasitet på sentrifugalspredere har vært enorm. Seksjonsavstenging, kantspreder og GPS har blitt vanlig og forbedrer Neffektiviteten og gir økt lønnsomhet hos bonden og redusert miljøpåvirkning. Presise spredere er avgjørende for at digitale presisjonsverktøy som variabel tildeling ved hjelp av Atfarmbilder, Nsensor og bruk av Ntester skal gi optimal uttelling. Selv om vi forbedringene har vært store, er det fortsatt endel som kan forbedres ytterligere. Dette dreier i hovedsak seg om forandringer på sprederens posisjon i forhold til bakken og topografien på jordet.
Sprederens posisjon i forhold til bakken
Det er mange fysiske parametre som endrer seg fra du starter å spre med full spreder til sprederen nærmer seg tom. Dekktrykk, dekkbredde, fastheten i bakken (hjulspor), bruk frontvekter og mengde gjødsel i sprederen vil påvirke sprederens høyde og vinkling. Derfor er det et dilemma om du skal stille inn sprederen før eller etter fylling av gjødsel i sprederen. Uansett vil dette endres etter hvert som sprederen blir lettere og lettere. Sprederen vil heve seg og vinkelen vil endre seg med dette. Derfor vil spredebildet endre seg betydelig under spredning ettersom vekta reduseres. Dette har enkelte sprederog traktorprodusenter nå tatt tak i og leverer teknologi med høydesensor og vinkelsensor der sprederen har konstant posisjon i forhold til underlaget når det gjelder høyde og vinkel. Nyheter omkring dette ble lansert på Agritechnica i vinter. Dette er en stor forbedring og vil gjøre de omtalte presisjonsverktøyene enda mer aktuelle. For å kunne forbedre presisjonen på eksisterende spredeutstyr i forhold til dette, kan et selvjusterende toppstag og ettermontert høydesensor være aktuelt. Dette jobbes det med.
Varierende topografi på jordet
Når terrenget varierer med kuler og søkk på et jorde, vil denne problemstillingen aktualiseres ytterligere. Det er lett å se for seg utfordringen når traktoren passerer et søkk/dråg og fronten på traktoren peker mer og mer oppover. Da vil spredebredden krympe og en større andel av gjødsla havner rett bak sprederen. Motsatt blir det når traktoren runder en kul. Da vil spredebredden øke og en større del av gjødsla havner lengre bak sprederen. Hva dette betyr i praksis vet vi lite om. Hvor stor andel av den dyrka marka som har krevende topografi vet vi heller ikke, men for de bøndene det gjelder er det åpenbart en problemstilling den enkelte bør tenke over. Bevisst forhold til kjøreretning er nok viktig for å minimere utfordringen. Dersom selvjusterende toppstag og høydemåler benyttes vil det være lettere å variere innstillingene slik at utfordringer med topografien reduseres. I sommer har vi i Yara ambisjoner om å undersøke dette nærmere.
Lenke til youtub-video fra Kubota som illustrerer blant annet hvordan fylningsgrad påvirker spredebildet: https://www.youtube.com/watch?v=SZF-HIyGB1JM