Organisasjon

Geno Insperia

Møte fremtiden

I Geno har vi gjennom det siste året jobbet med å klarlegge hvordan vi best mulig skal møte den tydelige trenden med mer bruk av kjønnsseparert melkekusemin og kjøttfesemin på mjølkebruket i fremtiden.

Kristin Malonæs

Administrerende direktør i Geno

Krysningskviger på utmarksbeite.

Foto: Svein-Egil Skartveit

Salget av kjøttfesemin økte til 55 000 doser i 2023, som var en økning på 9 prosent fra året før, og 75 prosent av volumet gikk til krysning med melkeku. Aberdeen Angus utgjorde 42 prosent av totalt salg av kjøttfesemin. Dersom utviklingen i Norge går i samme retning som i resten av verden kan vi komme i en situasjon hvor 50 prosent av sæddosene som selges til melkebruk er av kjøttfe.

Storfebondens behov i sentrum

Sett fra Genos perspektiv er det derfor svært viktig at vi er leveransedyktige på god kjøttfesemin til det norske markedet til konkurransedyktige priser. Genetikk som gir høy fruktbarhet, lette kalvinger, som er fôreffektiv og som gir god tilvekst og slakteegenskaper er de viktigste kravene inn på melkebruket. Dette vil sikre melkebonden et godt slakteoppgjør eller en god verdi for videresalg til oppfôring. Endringen i markedet krever endringer hos både Geno og Tyr. Våre nordiske kolleger i Viking Genetics har kuttet ut renrase kjøttfeavl og fokuserer avlsarbeidet utelukkende på krysningsegenskaper mellom kjøttfe og melkeku. Samme utvikling har vi sett hos de andre globale genetikkselskapene. Det er markedet som driver denne utviklingen, og vi som avlsselskaper må tilpasse oss markedet.

Krav om avlsfremgang og press på kostnader

Avlsarbeid er svært teknologi- og kostnadskrevende og kravet til dokumentasjon på genetikken, dens egenskaper og fremgang, blir større og større. Driveren er presset på lønnsomhet og klima I melke- og ammekuproduksjonen. For å møte dette pågår det for tiden et viktig strategiarbeid i Tyr knyttet til et spisset avlsarbeid på to raser, Aberdeen Angus og Charolais. Prioriteringene er viktige for å sikre tilstrekkelig avlsfremgang.

Lønnsom drift

Hovedspørsmålet blir hva den norske storfebonden vil kreve fremover, og primært hva de som skal krysse melkeku med kjøttfegenetikk vil kreve av dokumentasjon for valg av leverandør og genetikk. Vi ser at ved å slå sammen Tyr og Geno til ett selskap kan vi sikre en mer effektiv og helhetlig drift opp mot kundekrav og markedsutvikling, enn ved å fortsette som to organisasjoner. Vi kan ta ut synergier gjennom en mer effektiv medlemsorganisasjon, en sterkere salgs- og markedsorganisasjon og mer helhetlig opplegg for dyreflyt og produksjon. Alternativet for Geno er å kjøpe/importere god genetikk til riktig pris. Årsmøtet i Geno i mars vil avgjøre veien videre.