Entreprenørens tips foran en ny vekstsesong
Legg en god plan som vil øke grovfôravling og kanskje også kvalitet.
Når kalenderen viser februar er det på tide legge en endelig plan for årets vekstsesong. Det er nødvendig å se på potensial for avling på ulike skifter og finne ut hvor mye fôr av ulike kvaliteter som trengs for den planlagte innefôringssesongen 24/25. Etter vekstsesongen i fjor vil mange oppleve at bufferen med fôr er relativt liten. Det betyr at det er behov for å øke lagerstatus. Med dette som bakteppe har Buskap snakket med Lars Gunnar Bratberg som er entreprenør på gras i Mjøsområdet fra Lillehammer i nord til Stange i sør.
Sammen med et søskenbarn har de fire traktorer med sjåfører som kjører fra april til midt i oktober ved behov.
Legg grunnlaget for ei produktiv eng
– Ei ordentlig våronn gir grunnlaget for ei god etablering og med våronn så mener jeg våronn, sier Lars Gunnar.
Han syns det er svært vanskelig å etablere ei eng etter førsteslåtten. I områder med relativt lite nedbør byr det på utfordringer, en får gjerne et gjenlegg som blir ujamt. Lars Gunnar sier at sprøyting og høstpløying og ei tradisjonell våronn gir gode gjenlegg. Ei vårpløye tørker raskt opp, og det blir fort for tørt i såbeddet. Såbeddet skal være jamt og relativt steinfritt. Med dagens utstyr med såmaskiner som legger engfrøet grunt mener Lars Gunnar at det ikke er noe stort poeng å tromle før såing av grasfrø. Mest mulig skånsom håndtering og færrest mulig operasjoner gir det beste resultatet. Angående frømengde så kan en legge seg på anbefalt mengde når utstyret er bra. Firmaet hans sår store arealer hver vår, anslagsvis 4 000 dekar.
«Mye utstyr står ubrukt 350 dager i året»
Etterspørsel etter resåing eller vedlikeholdssåing
«Kjært barn har mange navn» … Erfaringene er delte, men dersom det er nok væte og frøene får jordkontakt så er det flere som har gode tilslag. Firmaet tilbyr såing med ugrasharv eller med maskin med skåler, førstnevnte til ca. 50 kr per dekar og sistnevnte ca. 110 kr per dekar. Lars Gunnar sverger nok til bruk av maskin med skåler og såmengder mellom 12 kg. Han poengterer likevel at det er viktig å snu enga ofte nok for å få ei eng som virkelig gir avling. I tillegg er drenering og pH viktige parametere for avling.
To eller fire slåtter
Det er vanskelig å holde fast på egen strategi når nabolaget slår. Lars Gunnar forteller at på eget areal har han valgt et toslåttsystem med bakgrunn i at han ønsker å høste så mye tørrstoff som mulig. Kundene er for en stor del hestefolk som ønsker å kjøpe høyensilasje og kunder med kjøttproduksjon. Han sår bevisst ei frøblanding uten kløver for å treffe markedet. 15 km unna på Nes og Helgøya er det flere kunder som tar fire slåtter. Der er målgruppa høgtytende mjølkekubesetninger. Begge strategier kan være riktige valg.
Rufsete eng etter slått
Lars Gunnar slår med 8–10 cm stubbehøgde. Mange syns at det ser rufsete ut, men anbefalingene er klare. Det gir mindre trøbbel med jordinnblanding og enga kommer raskere i gang etter slått.
- Og husk på at gjødsla skal på rett etter slått, sier Lars Gunnar. Ofte kommer det ei lita skur og da er det dumt å ha gjødsla i storsekk eller i møkkummen.
Etterspørsel etter bruk av ensileringsmiddel er ikke stor, noen få spør etter Kofasil Ultra, mens de fleste nøyer seg med fortørk og åtte lag plast som er dagens standard. Noen få ønsker ti lag plast når fôret har høgt tørrstoff. Firmaet slår areal med frontmontert slåmaskin sammen med slåmaskin bak, med total bredde på seks meter.
Lars gunnars råd
Legg en langsiktig plan gjerne sammen med fagfolk
Kjøp inn nødvendige innsatsfaktorer
Forbered redskap og mannskap i god tid før våronn og slått
Bestill entreprenør i god tid og ha en god dialog
Nøyaktige notater er viktig for å kunne evaluere
Eie eller leie
– Mye utstyr står ubrukt 350 dager i året, sier Lars Gunnar.
Mange bønder har stor interesse for teknikk og trives med å ha hånd om mye av graslinja sjøl. Fordelene ved å leie er at kunden får tilgang til det mest moderne utstyret, trolig blir det mindre jordpakking og den som leier inn tjenesten får bedre tid til oppfølging av fjøset der det endelige resultatet skapes som skal betale hele gildet.
Kommunikasjon med entreprenør
Det å legge rasjonelle planer slik at slåing, raking og pressing blir mest mulig smart i forhold til kjøring er nødvendig. Måten firmaet organiserer oppdragene på er gjerne at to traktorer (med rive og presse) kjører sørover og to traktorer kjører nordover. Det at kunden har tilrettelagt med for eksempel å ta ned strømtråd og planlegge slått i forhold til arronderinga sparer tid. Et annet viktig moment er at rundballene skal flyttes til lagringsplass umiddelbart. Deretter er det klart for gjødsling. Kapasiteten bør være slik at i løpet av fire til fem dager så er slåing, pressing, rundballeflytting og gjødsling utført. Lars Gunnars klare råd:
- Sørg for nok kapasitet av folk slik at utstyret går kontinuerlig.
Grasentreprenør
Lars Gunnar Bratberg
Entreprenør og bonde på Nystuen i Ringsaker
3 – 4000 traktortimer i sesong
4 – 6 000 da med pressing av gras
5–6 000 dekar halmpressing
Tilbyr pløying, skålharving, såiing, tromling, raking, pressing og spredning av handelsgjødsel med mere.