Effekt av DGAT1-genet på fettprosent og melkemengde i NRF
DGAT1 er et viktig gen i styringen av fettmetabolismen hos dyr og planter. Variasjon i genet påvirker melkeegenskaper hos ku. Dette ble først oppdaget for over 25 år siden i en studie av holsteinkyr.
Den mest studerte mutasjonen i DGAT1genet skifter ut en aminosyre i enzymet som genet koder for. Denne aminosyreforandringen har stor effekt på melkemengde og fettinnhold i melka. Dyr med aminosyren alanin i enzymet (dyr som har alaninallelet) produserer i gjennomsnitt mer melk, men med lavere fettinnhold, mens dyr med aminosyren lysin (dyr som har lysinallelet) produserer mindre melk med høyere fettinnhold.
Krevende å genotype
På DNAnivå skiller mutasjonen seg fra den opprinnelige sekvensen ved at to påfølgende basepar på DNAtråden er endret. Det er teknisk krevende å få gode resultater ved genotyping med den type chip vi bruker til genomisk seleksjon, men vi har funnet en metode som gjør at vi får vi god prediksjon av mutasjonen og aminosyreendringen uten å måle dem direkte.
De fleste NRF-kyr er homozygote for alanin-allelet
Lysinallelet, som gir høyere fettinnhold, er sjelden i NRF og frekvensen er rundt 1 prosent i dagens populasjon. Men med et stort antall genotypede kyr og gode registreringer, er det likevel mulig å si noe om effekten. For å undersøke effekten av DGAT1varianten på melkeegenskaper i NRF, analyserte vi et datasett med genotyper og fenotyper for 92 467 melkekyr. Blant disse var 90 404 homozygote for alaninallelet, 2 048 var heterozygote, mens 15 var homozygote for lysinallelet.
Alanin-allelet gir mer melk, men mindre fett
Kyr som er homozygote for alaninallelet produserer i gjennomsnitt 1 445 kg mer melk, med 0.95 prosentpoeng mindre fett, 0.23 prosentpoeng mindre protein og har høyere celletall enn kyr som er homozygote for lysinallelet.
Sammenlignet med heterozygote kyr, produserer de som er homozygote for alaninallelet 239 kg mer melk, med 0.38 prosentpoeng mindre fett, 0.08 prosentpoeng mindre protein og høyere celletall.
Oppsummert finner vi at variasjon på DGAT1genet har stor effekt på melkemengde, fettog proteininnhold i NRF slik det er rapportert i andre raser. Den lave frekvensen av lysinallelet betyr at det er potensial for å øke fettprosent og kg fett, men det vil redusere melkemengden. Hvor viktig DGAT1mutasjonen blir i avlsprogrammet fremover vil være avhengig av utviklingen i betalingsmodellen for melk. DGAT1mutasjonen påvirker også slakteegenskaper og vi vil se nærmere på disse egenskapene og økonomien i å øke frekvensen av mutasjonen i en senere artikkel.
Egenskap |
Homozygote for alanin-allelet |
Heterozygote |
Homozygote for lysin-allelet |
---|---|---|---|
Melkemengde (kg) |
8 168 |
7 929 |
6 723 |
Fett (%) |
4.32 |
4.70 |
5.27 |
Protein (%) |
3.56 |
3.64 |
3.79 |
Fett (kg) |
351.8 |
371.1 |
355.6 |
Protein (kg) |
290.3 |
287.7 |
255.3 |
Celletall |
139 785 |
121 037 |
102 260 |