Positiv utvikling i ikke-omløpsresultater for SpermVital
Gjennom flere år har forskningen stadig utviklet SpermVital-teknologien, og siste 12 månedene har ikke-omløpsresultatene for SpermVital vært like gode eller bedre enn konvensjonell sæd.
I løpet av det siste året har SpermVital gjennomgått en rekke organisatoriske endringer. Ny administrerende direktør, Tor- Arne Sletmoen, begynte i juli å navigere selskapet mot nye utfordringer og muligheter. Marja Mikkola er ny forskningssjef, mens Elisabeth Kommisrud har rollen som seniorrådgiver. Ny i rollen som produksjonssjef er Camilla Dehli Østerud. I dag er vi et team på 12 personer som arbeider med forskning, produksjon, marked og kunder. Alle har som mål å gjøre SpermVital-teknologien stadig bedre og ta den inn i nye markeder og nye anvendelser.
Brukt ved 13 prosent av inseminasjonene
SpermVital har vært tilbudt i det norske markedet siden 2011, innledningsvis med sæd fra to okser. I løpet av de siste 10 årene har SpermVital-sæd blitt anvendt på ca. 13 prosent av alle inseminasjoner i norske melkebesetninger. Hvor mye SpermVital blir brukt, samt ikke-omløps prosenten (IO), svinger litt fra år til år og fra måned til måned. Typisk for inseminasjoner med SpermVitalsæd er en litt lavere IO sammenlignet med inseminasjoner med konvensjonell sæd. Det er viktig å være klar over at det ikke betyr at SpermVital-sæd er dårligere. Snarere tvert imot.
SV-sæd mer brukt på omløp
Når vi sammenligner data fra alle insemineringer, er gruppen av dyr som insemineres med SpermVitalsæd forskjellig fra gruppen av dyr som insemineres med konvensjonell sæd. For alle inseminasjoner utført med konvensjonell sæd, er mer enn 65 prosent førstegangsinsemineringer. Til sammenligning er kun 54 prosent av SpermVital-inseminasjoner førstegangs inseminasjoner, mens andelen tredje, fjerde eller femtegangs inseminering er høyere enn for konvensjonell sæd. Mange kviger og kyr som insemineres med SpermVital er ofte problemdyrene i flokken, som har blitt inseminert gjentatte ganger før inseminering med SpermVital forsøkes. I samme gruppe finner vi også flere hunndyr med svake eller uklare brunstsymptomer, og de insemineres til tross for at timingen kan bli dårlig. Dette er forklaringen på den litt lavere IO som en naturlig konsekvens av flere problemdyr blant de inseminerte hunndyrene.
Positiv utvikling i ikke-omløp
Ser vi på IO-resultatene det siste året (figur 1), viser den en positiv utvikling for SpermVital. I denne perioden har resultatene for SpermVital vært like gode eller bedre enn konvensjonell sæd. Gjennom flere år har forskningen stadig utviklet SpermVital-teknologien, blant annet med forbedret fortynningsvæske og bedre alginat- gel. SpermVital-sæden i dag er derfor forbedret og ikke den samme som tidligere, en utvikling som fortsatt pågår med full intensitet.
Samarbeid med internasjonale seminselskaper
For tiden jobber SpermVital med flere interessante prosjekter i samarbeid med internasjonale seminselskaper. Det er stor etterspørsel i markedet etter å kunne tilby SpermVital-teknologien kombinert med kjønnssortering av sæd. Å forlenge levetiden til kjønnssorterte spermier vil gi et større og mer fleksibelt insemineringsvindu sammenlignet med den relativt nøyaktige timingen som kreves ved bruk av «vanlig» kjønnssortert sæd. Videre er det i noen land interesse for å tilpasse SpermVital til bruk i brunstsynkroniseringsprogrammer. Dette for å redusere tiden dyra blir håndtert i forbindelse med inseminering. Dette er spesielt interessant i store kjøttfebesetninger, og vil resultere i mer tids- og kostnadseffektiv drift samt økt dyrevelferd og forbedret HMS for brukerne.