INTERVJUER/REPORTASJER

Inseminøren tar pulsen på Finnmarksjordbruket

Geir Ove Mannsverk ser positivt på framtidsutsiktene for melkeproduksjonen i Finnmark.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Geir Ove Mannsverk med fjøset i bakgrunnen. Tidligere denne dagen hadde han hatt besøk av skoleklasse som fikk servert julegrøt på fjøsloftet. Slik kontakt med samfunnet rundt mener han er viktig for næringa.

Geir Ove Mannsverk er både melkebonde og inseminør i Alta og Kautokeino. Han er en del av «inseminørfamilien» som ble omtalt i Buskap nr. 5 i 2023 (du finner artikkelen på buskap.no). Han sier situasjonen for melkeproduksjonen i Alta og Kautokeino er bra. Mange har satset og bygd nytt. Kostnadene er store i Finnmark, og Geir nevner betongprisen som er to til tre ganger høyere enn sørpå. Fordelen de har er at det i Nord-Norge ikke er noe tak på investeringsstøtten. Det betyr at de som vil gå fra båsfjøs til løsdrift får tilskudd til halve investeringen. Bygger du for 12 millioner kan du få 6 i tilskudd, og Geir tror dette vil bidra til at flere velger å satse.

Klimafordel

Geir Ove mener mer stabilt klima er en fordel for jordbruket i Alta sammenlignet med andre steder i Finnmark. Tendens til litt lengre vekstsesong gjør at det for mange blir en overgang fra en til to slåtter, der andreslåtten ikke bare er en håslått i gode år. Men etter 25. august mener Geir det er for sent å slå.

Bynært har også fordeler

Litt overraskende kanskje trekker Geir Ove fram at det har sine fordeler å drive bynær melkeproduksjon. Han mener det gir mer kontakt med resten av samfunnet og gir bedre jobbmuligheter for samlivspartner. Med bynær beliggenhet øker også panteverdien på gården som er en fordel for de som skal investere. Derfor tror Geir Ove at melkeproduksjonen rundt pressområdene i Finnmark vil klare seg best. Den mørke skyen i Geirs øyne er framtida til samvirket.

- I Finnmark er vi 100 prosent avhengig av landbrukssamvirket.

Øker med REDX

Geir Ove merker økende etterspørsel etter REDX. Det er flere og flere som begynner å bruke kjønnsseparert sæd. Seminoppslutningen er bra, men 10–12 eierinseminører merkes på inseminasjonsmengden. Hans forslag er at seminteknikere kan kurses i avlsrådgiving og få mulighet til å drive med det som en tilleggstjeneste. Geir Ove er sikker på at det hadde ført til at de riktige oksene i enda større grad ble anvendt til de beste kyrne.