Hele Storfeskolen er nå tilgjengelig som nettkurs
Storfeskolen har gjennomgått en grundig oppussing, og nå er alle de fem tidligere kursene klare. De er faglig oppdaterte og har friske illustrasjoner og videosnutter knyttet til hvert tema.
Veterinær/kursansvarlig i Geno
Storfeskolen er kurs du kan ta i lunsjen, sammen med naboen eller bruke i samdrifta – og kunnskap du kan ta med deg rett ut i fjøset etterpå!
Brunstkontroll og brunstatferd
Kurset gir grunnleggende innføring i brunst og har bilder og filmsnutter både av brunsttegn og brunstatferd. Det praktiske følges av gode forklaringer av anatomi og hormonfunksjon. Kurset gir retningslinjer for riktig inseminasjonstidspunkt knyttet til de ulike sædproduktene, og omtaler de ulike hjelpemidlene vi har for brunstkontroll. I tillegg til dette er det foredrag som forklarer prinsippene ved brunstsynkronisering og hormonbehandling, smitteforebygging og tilrettelegging for inseminering. Dette er et nyttig kurs for deg som vil lære mer om brunst eller har ansatte som trenger opplæring i dette. Brunstkurset er oversatt til litauisk og polsk.
Dette påvirker fruktbarheten. Se mulighetene!
NRF-kua er kjent for god fruktbarhet, men egenskapen er lavarvelig. Over 95 prosent av variasjonen i fruktbarhet bestemmes av miljøforhold. Dette kurset gir god oversikt over hva som påvirker mest. Du får praktiske råd og teoretisk bakgrunn for hvorfor for eksempel holdkontroll og stressreduksjon er viktig. Kurset gir innsikt i fruktbarhet både hos okse og ku og omtaler avlsmessige forhold. Den kritiske perioden før og etter fødsel får nødvendig plass, og ikke minst får du en forklaring på hva som kan være grunnen når kua løper om selv om alt så bra ut ved inseminering.
Fôring og fruktbarhet
Den enkeltfaktoren som påvirker både fruktbarhet, helse og produksjon aller mest, er fôring. Kurset starter med kalven, men har hovedfokus på fôringas betydning i laktasjon og sintid. Energibalanse, hold, grovfôr, protein, mineraler og vitaminer er sentrale tema. I tillegg får du en orientering om metanproduksjon og fôreffektivitet. Som i de andre kursene følges praktisk nyttig informasjon av gode, faglige forklaringer.
Reproduksjonsstyring og økonomi i egen besetning
For best mulig fruktbarhetsøkonomi, er reproduksjonsstyring avgjørende. I dette kurset vises verktøy og metoder for reproduksjonsstyring sammen med økonomi og nøkkeltall. Ofte skal det ikke så mye til for å nå fruktbarhetsmål, og her kan du finne inspirasjon! Kurset inneholder blant annet foredrag om praktisk bruk av Kukontrolldata og Geno avlsplan, gir informasjon om sædteknologi og strategisk valg av sædtype og viser mulighetene som ligger i å utnytte genetikk og veterinærkompetanse på en god måte.
Avl i egen besetning, og økonomisk gevinst av avlsarbeidet
I dette kurset treffer du to avlsforskere som forteller om avlsarbeidet både sentralt og ute i besetningene. Her får du høre om prinsippene for avl og avlsprogrammet for NRF, nytten av genotyping, strategisk avl og bruk av Geno avlsplan som besetningsverktøy for å oppnå et best mulig genetisk grunnlag for produksjon, fruktbarhet og helse. Dette er spennende og en nyttig dimensjon i driftsstyringen!
Kan passe også for de som har ammeku
Kursene har hovedfokus på melkeku, men mye vil være felles og kan passe for de som har ammeku også, særlig kurset om brunst, faktorer som påvirker fruktbarheten og fôring.
Foreleserne er veterinærer med praksiserfaring, avlsforskere, avlsrådgivere eller fagfolk med fôringskompetanse. Hvert foredrag varer fra 10 til 30 minutter, og det er 6 -10 foredrag i hvert kurs. Kursbevis får du når du har hørt gjennom alle foredrag og besvart noen få repetisjonsspørsmål.
Ved fire gjennomførte kurs oppnås Cand.Ku-tittel! Dette vil Geno markere ca. en gang i året.
Pris pr. kurs er 998,- kr, og der flere på samme bruk ønsker å kjøre Cand.Ku-løpet sammen, er pris pr. kurs 398,- for deltakere utover nr. 1. Kursene finner du i Genos nettbutikk.
Velkommen på kurs!