Forskjellig

Data fra melke- roboter og sensor-systemer til Kukontrollen og Eana 360

Flere data fra melkeroboter og sensorsystemer kan bli tilgjengelige i Kukontrollen og Eana.

Tone Roalkvam

Spesialrådgiver klima og bærekraft i Tine

Med iDDEN får vi en moderne løsning og bedre tilgang til flere data fra melkeroboten og etter hvert sensorer.

Foto: Rasmus Lang-Ree

Mange melkeprodusenter har investert i melkeroboter og ulike sensorer som skal bidra til å forenkle hverdagen i melkeproduksjonen. Disse systemene genererer mye data som først og fremst er viktige for melkeprodusenten i den daglige oppfølgingen av besetningen. De er også viktige for organisasjoner som jobber med Husdyrkontrollsystemer og avlsorganisasjoner.

Mange land har i mange år hatt ulike egne system for overføring av data mellom melkerobotene og sine kukontroller. Disse løsningene er utviklet ut fra egne nasjonale behov og i en annen tid. De er i stor grad basert på filoverføring, det vil si at melkeprodusenten må selv huske på å trykke på å overføre dataene. Det kan etter hvert bli kostbart når de samme internasjonale firmaene må forholde seg til mange organisasjoner og flere land for å løse den samme oppgaven.

NCDX - nordic cattle data exchange

I Norden har vi lange tradisjoner for å samarbeide når vi har felles utfordringer vi har behov for å løse. Selv om vi har ulike besetningsstørrelser og rammevilkår, har vi mange ting felles. En viktig driver er selvsagt muligheten til å fordele kostnadene på flere kyr. En annen viktig fordel har vært at vi snakke med en stemme i møte med de store internasjonale firmaene.

Dette er bakgrunnen for at vi etablerte samarbeidet om NCDX – Nordic Cattle Data Exchange med våre nordiske kollegaer, Växa i Sverige, SEGES i Danmark, Mtech i Finland og RML på Island. Gjennom NCDX har vi etablert en felles standard for utveksling av data i melkeproduksjonen. Med det løser vi en felles utfordring for melkeprodusentene, husdyrkontrollorganisasjonene og robotfirmaene. Det er viktig å merke seg at vi hele tiden snakker om utveksling av data, ikke lagring. Utvekslingen av data er automatisert og skjer daglig. Alle dataene lagres hos de nasjonale husdyrkontrollorganisasjonene. I Norge tok vi i bruk NCDX hos melkeprodusenter med Lely robot i 2018. NCDX ble tilgjengelig for melkeprodusentene med DeLaval robot noen år seinere. I dag er det ca. 700 melkeprodusenter med Lely robot som leverer data til Kukontrollen og i overkant av 30 med DeLaval robot.

iDDEN - international dairy data exchange network

Det er ikke bare i Norden det tenkes samarbeid i forhold utveksling av data fra melkeroboter og sensorsystemer til husdyrkontrollsystemer. IDDEN står for international Dairy Data Exchange Network og er et globalt samarbeid som har kjøpt NCDX og viderefører det grunnlaget vi har lagt i Norden. NCDX partnerskapet er fortsatt med på eiersiden.

iDDEN er en global organisasjon og representerer i dag ca. 20 millioner kyr i ca. 200.000 besetninger i 36 husdyrkontrollorganisasjoner i 14 land. På samme måte som NCDX er iDDEN eid av organisasjoner med som har melkeprodusenter på eiersiden.

ICAR standard for utveksling av data

En viktig forutsetning for internasjonalt samarbeid om utveksling av data i melkeproduksjonen er at detligger en felle standard til grunn. ICAR (International Committee for Animal Recording) utarbeider standarder og guidelines for registreringer og behandling av data for husdyrkontroll -og avlsformål. ICAR har laget en egen standard for utveksling av data i melkeproduksjonen, ICAR ADE. iDDEN tar i bruk denne standarden, noe som innebærer at alle hendelsene som utveksles mellom melkerobotene og husdyrkontrollsystemene er tydelig definerte.

NCDX har omfattet et begrenset antall hendelser. Det har heller ikke vært noen nye som har kommet til siden NCDX ble tatt i bruk på grunn av salget av løsningen til iDDEN. Når iDDEN nå skal overta og ICAR ADE implementeres vil det bli mulig å utveksle langt flere hendelser.

Hva betyr dette i praksis?

iDDEN-samarbeidet og avtalene om strategisk samarbeid som er etablert med tre store produsentene av melkeroboter; GEA, DeLaval og Lely vil gjøre det enklere, raskere og billigere å utveksle data mellom melkeroboter/besetningsstyringssystem og de husdyrkontrollsystemene som bruker data fra melkeproduksjonen. Dette innebærer større tilgang til data for beslutningsstøtte og avlsformål. For firmaene innebærer det at de trenger utvikle kun integrasjon mot iDDEN. For melkeprodusentene er målet at data skal registreres kun en gang og gi bedre datakvalitet og bedre grunnlag for beslutningsstøtte. På samme måte som NCDX lagres heller ikke data i iDDEN. iDDEN sørger for at data flyter fra roboten til de respektive Husdyrkontrollsystemene og vise versa.

Selv om det er disse tre robotleverandørene som iDDEN har et strategisk samarbeid med, er iDDEN opptatt av å få flere leverandører av melkeroboter og sensorer med. Nå er det er de syv eierne som i første omgang tar iDDEN i bruk, men interessen er stor fra tilsvarende organisasjoner i andre land. Som for all datautveksling er det viktig at sikkerheten ivaretas. Det er etablert avtaleverk som ivaretar GDPR, tilgang til og bruken av dataene.

Eierorganisasjonene i idden og hvor de opererer

CRV

Nederland og Belgia

DataGene

Australia

NDHIA

USA

NCDX Aps

Danmark, Island, Finland, Norge, Sverige

RDV

Østerrike, Tyskland

VIT

Tyskland

NCDX erstattes i år med iDDEN

I løpet av 2024 er planen at NCDX erstattes med iDDEN. Den største endringen for melkeprodusentene som bruker NCDX i dag, i tillegg til at vi får en moderne løsning, er tilgangen til flere data fra melkeroboten og etter hvert sensorer. Dette kommer også Mimiro og Geno til nytte.

Målet er å kunne utnytte flere data fra roboten og andre sensorer. Vi ser muligheten til å få inn flere data og koble data fra flere datakilder. Det gir økt verdi for bonden, for avlsarbeidet og for rådgivingen.