Nytt verktøy i avlsplanleggingen
Tine Besetningsplan tar vi i bruk et verktøy, SimHerd, som simulerer endringer i besetningen fremover i tid ved bruk av kjønnsseparert sæd og innkryssing av kjøttfe, og som beregner det økonomiske utslaget av ulike strategier.
Det nye verktøyet gir oss et meget godt grunnlag for å sette opp en avlsplan tilpasset målene for produksjon av melk og kjøtt, og hvordan du kan utnytter gårdens ressurser og rammevilkår best mulig.
Hva påvirker inntektene
Melkeprisen påvirkes av priskurven gjennom året og kvalitet inkludert kjemisk innhold. Også kjøttprisen har klare årsvariasjoner og påvirkes av vektgrenser, klassifisering, fettklasse og ulike tillegg for puljetillegg og avtaletillegg. I tillegg har vi ulike tilskudd som blir påvirket av dyr på telledato og dyr på utmarksbeite. I hvilken grad en greier å optimere melkepris, kjøttpris og tilskuddsordninger ut fra gårdens ressurser har stor betydning for det økonomiske resultatet. Her er det besetningen som er «spillerne på laget», og det er du som bonde som er lagleder. Kunsten å prestere best mulig blir å til enhver tid ha de rette «spillerne i fjøset» og fôre og stelle de slik at de trives.
Hvordan styre besetningen
De siste årene har det skjedd stor utvikling innen avlsfaget, og spesielt kjønnsseparert sæd gir oss mange nye muligheter. I starten var tilslaget betydelig dårligere enn ved bruk av ordinær sæd, men her ser vi nå en stor forbedring. Gjennom bruk av kjønnsseparert sæd av ulike raser kan vi i større grad skreddersy fremtidens besetning, og velge hvilke kyr vi vil rekruttere kvigekalv fra og hvem som skal produsere fremtidens fôringsdyr. Ved å justere andelen ordinærdoser, kjønnsseparert sæd og kjøttfesæd gjennom året kan vi lage en plan som ivaretar ønsket om spredd kalving, mer sommermelk eller økt kjøttproduksjon til enkelte tider.
Flere valg som må tas
Med flere muligheter kommer også flere valg som må tas, og når vi må ta stilling til hvor mange dyr du skal rekruttere kvigekalv etter, eller hvor mange det kan brukes kjøttfe på, er det viktig å se hvordan regnestykket ser ut over tid. Valgene som gjøres her, bestemmer hvilke «spillere du får i fjøset» som skal gi deg et best mulig slakteoppgjør om drøye to år, hvor mange påsettkviger du har om tre år og hvordan du greier å utnytte fôr og plass på en best mulig måte.
Aktiv bruk av avlsplanen og tett oppfølging sikrer at du hele tiden har de rette «spillerne i fjøset» – for best mulig økonomisk resultat. Avlsrådgiver i Tine Rådgiving hjelper deg å holde oversikten, og vil som aktiv sparringpartner bidra til at du tar de riktige valgene både på kort og på lang sikt.